- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua formulă de calcul a pensiilor explicată. Cu cât vor crește pensiile românilor

05 Oct, 21:49 • Andrei Alina
Doina Pârcălabu, fostă președintă a Casei Naționale de Pensii, a explicat cum vor fi calculate pensiile românilor potrivit noilor formule din legea pensiilor.
Noua formulă de calcul a pensiilor explicată. Cu cât vor crește pensiile românilor

Pensiile românilor vor crește în medie cu 14% după aplicarea noii formule de calcul din legea pensiilor, a dat asigurări ministrul de finanţe, Marcel Boloş.

„Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei”, a declarat Boloș. „În procente, am luat în calcul o creștere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunțat de coaliția de guvernare”, a mai spus ministrul de Finanțe.

Citește și: Schimbare majoră la pensii. Sunt luate în calcul procentele de creștere pe grupele de vârstă

Conform specialiştilor, vor fi pensii care vor crește și cu peste 30%, fără indexarea cu rata inflației.

„Vedem că unele pensii vor crește și cu un procent de 30%, altele cu alte procente, și unele nu ar trebui să crească, pornind de la numărul total de puncte. Conform principiului că niciun venit nu trebuie să fie diminuat, atunci acele pensii vor rămâne la cuantumul actual”, a explicat fostul șef al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Doina Pârcălabu la Antena 3.

 

Cum se va aplica noua legea a pensiilor

Conform noii legi a pensiilor, bărbaților le crește pensia mai mult pentru că ei au avut prin această formulă de determinare a punctajului, stagiul complet de cotizare care a plecat de la 30 de ani.

Astfel, persoanele care s-au pensionat între anii 2001 și 2008 vor înregistra creșteri de pensii cu procente în 20 și 20,67%,  în funcție de luna și anul nașterii și luna și anul pensionării.

Citește și: Legea Pensiilor 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani

Cei născuţi între ianuarie – martie 1944 şi sunt pensionaţi între ianuarie şi martie 2007 pot ajunge la 24% creştere (pentru că la stagiul de cotizare – la trei luni se mai adăuga o lună).

Persoanele născute între iulie și septembrie 1946 și pensionate între lunile ianuarie – iulie 2010 ar putea înregistra creșteri de pensie de până la 30%.

Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani, a mai precizat Doina Pârcălabu.

„Pe de altă parte femeile vor putea înregistra o creștere de maximum 12%, pentru că stagiul de cotizare a pornit de la 25 de ani”, a spus fosta șefă a Casei Naționale de Pensii.