- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Legea Pensiilor 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani

03 Oct, 22:28 • Bumbeneci Diana
Ai lucrat minim 15 ani? Iată ce pensie vei primi, conform noii legi.
Legea Pensiilor 2024. Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani

Vești noi despre sistemul de pensii din România. Conform noilor legi, mai multe persoane vor fi eligibile pentru a primi pensie atunci când vor atinge stagiul minim de cotizare.

Ce pensie vor primi românii cu o vechime de minim 15 ani

Pensia minimă se ridică la 40% din salariul minim brut, cu o creștere suplimentară de 1% pentru fiecare an de muncă în plus.  O nouă formă a legii, luată în calcul de Guvern, se pune tot mai multe accent pe distincția dintre salariații care au plătit în sistemul public de pensii între 10-15 ani și cei care au cotizat peste 15 ani.

Guvernul introduce și mai multe categorii. O a doua categorie va avea dreptul la o pensie minimă de 45% din salariul minim brut. Totodată, va primi un procent în plus pentru fiecare an în plus de vechime.

Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară. Pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la dată întrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară”, este prevăzut în noua Lege a pensiilor.

Vezi și: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul: „A avut loc un proces de evaluare a legislației”

Pensii
Pensii

Dacă va apărea situația în care, din calculul veniturilor lunare, suma calculată va fi mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta, pentru a se elimina inechitățile.

Pensia de urmaş se menţine şi, în plus faţă de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie. Este vorba de ajutorul pentru soţul pensionar supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, este scris în actul normativ.

La ora actuală, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie.

Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică”, a transmis CNPP.

Vezi și: Ministerul de Finanțe ia în calcul noi tăieri de buget. Pensiile care nu mai cresc

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult