- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Noua metodă de fraudă online folosită de infractori. Poliția Română transmite un semnal de alarmă! 

19 Mar, 23:22 • Fundeanu Madalina
Noua metodă de fraudă online. Poliția Română atrage atenția: puteți rămâne fără bani pe card!
Noua metodă de fraudă online folosită de infractori. Poliția Română transmite un semnal de alarmă! 

Poliția Română atrage atenția că în mediul online se observă o nouă metodă de fraudă, prin care infractorii încearcă să obțină datele personale ale unor persoane. Este vorba despre mesaje online trimise sub forma unor „citații”, conform Capital.ro.

Noua metodă de fraudă online. Poliția Română atrage atenția: puteți rămâne fără bani pe card!

Aceste „citații” poartă siglele și inscripțiile Poliției Române sau ale Interpolului și cer date personale sau chiar sume de bani. În caz contrar, destinatarii sunt amenințați că vor fi emise mandate de arestare pe numele lor.

„În mediul virtual circulă mai multe mesaje spam, care evident sunt expediate de persoane certate cu legea, prin care destinatarii sunt informaţi că fac obiectul unor proceduri judiciare ale Poliţiei. Acest tip de fraude online, prin care anumite persoane îşi atribuie identitatea unor lucrători din cadrul structurilor de poliţie, ţintesc furtul de date personale, conturi bancare, etc.

Citaţiile online poartă siglele şi înscrisurile Poliţiei Naţionale şi/sau Interpol şi sunt semnate de persoane cu funcţii de conducere, destinatarii fiind ameninţaţi cu „emiterea unui mandat de arestare”, dacă nu răspund mailului iniţial cu „transmiterea datelor personale”, a transmis IPJ Brașov într-un comunicat.

Citește și: Marcel Boloș, mesaj tranșant după reorganizarea ANAF: Antifrauda are un singur scop

fraudă online
fraudă online

Polițiștii punctează că, prin accesarea link-urilor atașate mesajelor frauduloase, destinatarii furnizează infractorilor acces la datele lor personale.

„Există cazuri în care este solicitată chiar plata unor sume de bani, cu titlu de amendă penală, într-un termen scurt, pentru evitarea demarării unor proceduri judiciare şi emiterea unui mandat de arestare preventivă! Greşelile gramaticale şi de exprimare în limba română pot fi un indiciu că în spate ar putea fi infractori cibernetici”, au adăugat aceștia.

Cum arată astfel de mesaje

Într-un astfel de mesaj, destinatarul este informat că este subiectul unor proceduri judiciare legate de cyberpornografie, exhibiționism și pedofilie. I se spune că a primit o „citație” în urma unui „sechestru informatic prin infiltrare cibernetică”. Se mai specifică faptul că demersul ar fi fost „autorizat”. Destinatarului i se solicită să răspundă prin e-mail într-un interval strict de 72 de ore, furnizând „justificările” pentru a fi „examinate și verificate în vederea evaluării sancțiunilor”.

Avertismentul afirmă că, în cazul lipsei de cooperare, există riscul de a primi un mandat de arestare și de a fi listat ca infractor sexual. Poliția Brașov sfătuiește pe cei care primesc acest tip de mesaje să nu răspundă solicitărilor, să nu acceseze mesajele „spam” sau SMS-uri nesolicitate, să nu șteargă mesajele și să contacteze cea mai apropiată secție de Poliție pentru verificarea autenticității mesajelor înainte de a face ceva care ar putea afecta datele personale sau dispozitivele utilizate.

Vezi și: Românii sunt inventivi când vine vorba de mărirea ilegală a veniturilor. Noua modalitate de fraudă cu panouri fotovoltaice