- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nu consumați aceste chipsuri! ANSVSA anunță retragerea unui sortiment deoarece conțin substanțe provocatoare de cancer

03 Mar, 19:25 • Bumbeneci Diana
Consumatorii care au ales să mănânce chipsuri bio află astăzi că un sortiment a fost retras de urgență de la raft deoarece conține substanțe cancerigene. ANSVSA a făcut anunțul.
Nu consumați aceste chipsuri! ANSVSA anunță retragerea unui sortiment deoarece conțin substanțe provocatoare de cancer

O nouă alertă alimentară anunțată de ANSVSA. Pungile de „Eco Chipsuri de Legume”, produse de GO PURE, au fost retrase vineri de pe rafturile magazinelor. Acestea depășesc valorile admise de acrilamidă, o substanţă dăunătoare, arată Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Încă un sortiment de chipsuri a fost retras de la raft

Pe pungi este o etichetă care îi spune consumatorului că va consuma un produs „bio organic”.

Furnizorul DENNRRE a inițiat retragerea de la comercializare și rechemarea de la client a produselor Eco chipsuri de legume lot (dată de expirare) 15 aprilie 2023 și 22 aprilie 2023, ca urmare a depășirii valorilor admise ale acrilamidei”, este anunțul postat pe site-ul ANSVSA.

Rechemare_ECO_chipsuri_legume_90gr_Go_Pure_03.03.2023

Românii care au cumpărat aceste chipsuri sunt sfătuiți să nu le consume, ci să le distrugă sau să le returneze în magazin, în perioada 2 – 23 martie. În schimb, cumpărătorii acestui sortiment de chipsuri vor primi contravaloarea lor.

Citește și: Alertă alimentară pentru consumatorii de Grapefruit roșu. Ce a descoperit ANSVSA

Chipsuri retrase din magazin
Chipsuri retrase din magazin

Ce este acrilamida

Acrilamida este un compus organic din clasa amidelor, cu formula chimică CH₂=CHCNH₂. Este un compus solid, alb, inodor, solubil în apă și alți solvenți organici. Este produsă la nivel industrial, fiind un precursor al poliacrilamidelor.

Acrilamida este un compus toxic, iar faptul că este întâlnită în unele produse alimentare gătite a atras atenția asupra posibilelor pericole de sănătate pe care le poate cauza asupra organismului.

„Acrilamida se formează în produsele alimentare care necesită temperaturi de preparare termică de peste 120 de grade Celsius. Acest contaminant chimic se formează, în special, în produsele pe bază de cereale, cartof și cafea. Există un regulament european (2158) în care se fac referiri la nivelurile de referință maxime admise. Valorile sunt diferite. Spre exemplu, pentru o pâine pe bază de făină de grâu nivelul de referință ar fi de 100 microgram/kilogram, pentru biscuiți – 300-350 micrograme/kilogram, pentru cartofi – 400 micrograme/kilograme, chipsuri – 850 de micrograme/kilogram. În cazul cafelei solubile, instant sau înlocuitorilor de cafea valorile de referință sunt mult mai mari”, notează lumeasatului.

Ai mai putea citi: Vouchere pentru porcul de Crăciun. ANSVA va ajuta românii să își cumpere porc de sărbători

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult