- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nuclearelectrica are planuri mari. Compania crește capacitatea de producție de combustibil nuclear pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala Cernavodă. Când vor fi puse în funcțiune

01 Aug, 10:25 • Lupu Alexandra
Nuclearelectrica vrea să pună în funcțiune reactoarele 3 și 4 de la centrala Cernavodă. Iată când vor fi puse în funcțiune.
Nuclearelectrica are planuri mari. Compania crește capacitatea de producție de combustibil nuclear pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala Cernavodă. Când vor fi puse în funcțiune

Compania de stat Nuclearelectrica vrea să dubleze capacitatea de producție de combustibil nuclear în cadrul fabricii pe care o deține în Pitești, cu scopul de a construii noile reactoare 3 și 4 ale centralei Cernavodă, informează profit.ro. Primele informații arată că acestea vor fi puse în funcțiune pentru anii 2030 – 2031.

Nuclearelectrica are planuri mari

În aceste momente, fabrica de la Pitești are o capacitate de producție anuală autorizată de 12.000 de fascicule de combustibil nuclear. Capacitatea actuală acoperă consumul unităților existente 1 și 2 ale centralei Cernavodă. Compania de stat Nuclearelectrica vrea dublarea capacității, la 24.000 de fascicule pe an.

Te-ar putea interesa și: Simulare de accident nuclear în România la CNE Cernavodă. În ce perioadă va avea loc exerciţiul naţional Valahia 2023

„Dublarea capacității de producție a FCN Pitești (…) reprezintă o activitate complexă, care necesită lucrări de reabilitare a spațiilor tehnologice și clădirilor, în scopul adaptării lor la modernizarea și extinderea fluxului tehnologic, de construcție de spații tehnologice noi și mărirea numărului de echipamente, precum și recalibrarea structurii de personal”, se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Proiectul se află în momentul de față în fază incipientă. Compania de stat consultă piața pentru a vedea cât va costa dublarea producției. Mai mult decât atât, Nuclearelectrica încearcă să afle în ce condiții ar putea fi realizat studiul de fezabilitate. În cel mai bun caz, planul după elaborarea studiului de fezabilitate va avea în vedere atât soluția tehnică pentru dublarea capacității de producție a FCN Pitești, cât și principalii indicatori tehnico-economici, autorizațiile, avizele, studiile necesare pentru efectuarea și realizarea investiției și strategia de implementare.

Nuclearelectrica
Nuclearelectrica

Nuclearelectrica vrea să atragă cât mai mulți investitori pentru demararea activității de extragere a minereului de uraniu din perimetrul neexploatat Tulgheș-Grințieș din județul Neamț. Compania de stat a preluat concesiunea în 2021 de la Compania Națională a Uraniului (CNU), atunci când a preluat și uzina de prelucrare a concentratelor de uraniu de la Feldioara.

Citește și despre următorul subiect: A fost anunțat anul în care Unitatea 3 Cernavodă intră în exploatare. Sunt planuri făcute și pentru Unitatea 4