- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

A fost anunțat anul în care Unitatea 3 Cernavodă intră în exploatare. Sunt planuri făcute și pentru Unitatea 4

28 Mar, 12:15 • Constantin Cristina
Unitatea 3 Cernavodă va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031, a anunțat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
A fost anunțat anul în care Unitatea 3 Cernavodă intră în exploatare. Sunt planuri făcute și pentru Unitatea 4

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat că se va începe exploatarea Unității 3 Cernavodă în anul 2030, iar pentru Unitatea 4, lucrările vor începe un an mai târziu după Unitatea 3, 2031, a informat antena 3 CNN.

Citește și: Situația îngrijorătoare de pe șantierul centralei nucleare Cernavodă a atras atenția Securității

Unitatea 3 Cernavodă intră în exploatare

„Astăzi am avut o întâlnire de lucru cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al SUA, și cu Jessup Taylor, consilier economic adjunct. Am discutat despre ultimele evoluții ale parteneriatului România – SUA în domeniul energiei, în mod special cu privire la dezvoltarea programului nuclear civil. Am transmis că proiectul Unităților 3 și 4 de la Cernavodă avansează având în vedere că a fost adoptată Legea privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. Astfel că Unitatea 3 va intra în exploatare la sfârșitul anului 2030 și Unitatea 4 în anul 2031”, a transmis Virgil Popescu.

Unitatea 3 Cernavodă va fi exploatată
Unitatea 3 Cernavodă va fi exploatată

România are nevoie de noi capacități de producție a energiei electrice ca soluție pentru tranziția către o economie cu emisii de carbon reduse și care să ofere simultan stabilitate, siguranță, disponibilitate în SEN, cât și beneficii socioeconomice. Proiectul Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavoda are toate premizele să furnizeze toate aceste beneficii.

Prin implementarea proiectului, contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie, la nivel naţional, va fi de 36%, iar contribuţia energiei nucleare în totalul producţiei de energie fără emisii de CO2, de 66%, simultan cu dezvoltarea lanțului intern de aprovizionare si a altor industrii colaterale, a spus nuclearelectrica.ro.

De asemenea, ministrul a adăugat faptul că un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost ultimele evoluții ale proiectului Reactoarelor Modulare Mici-SMR.

„Am primit din nou asigurări că avem parte de suportul SUA pentru a finaliza aceste proiecte importante pentru sectorul energetic al României”, a mai spus Popescu.

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate instalată de până la 300 Mwe/ reactor. Astfel, România poate implementa aceste reactoare și să devină un catalizator pentru dezvoltarea SMR în zonă, a precizat sursa citată.

Alte articole: Nuclearelectrica are planuri mărețe. Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă vrea să atragă investitori pentru reluarea exploatării uraniului românesc