- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației

17 Jan, 19:00 • Alexe Raluca
Aproape jumătate dintre elevii care primeau burse de merit în anul școlar 2024-2025 nu vor mai avea parte de aceste sume. Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că este nevoie de modificarea Legii învățământului preuniversitar în condițiile în care aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit.
Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025. Apare un nou tip de bursă școlară. Ce criterii vrea să introducă ministrul Educației

Ministerul Educației pregătește modificări legate de acordarea burselor de merit începând cu anul școlar 2024 – 2025. Astfel, rămân pe bursa de merit doar elevii care au medie peste 9.50.

Citește și: Burse elevi 2024. Care este data la care intră banii pe carduri. De ce sume beneficiază copiii anul acesta

Numărul burselor de merit, redus aproape la jumătate din anul școlar 2024 – 2025

Prin noua lege apare și o nouă categorie de bursieri, până la 30% din efectivul fiecărei clase, „care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare”. Condiția este să aibă media peste media 7 și fără absențe, scrie edupedu.ro.

„Am văzut că există un procent redus, într-adevăr, de medii mici care primesc această bursă la clasa a IX-a exclusiv. Schimbările pe care le-am gândit până acum vor fi făcute publice, pentru că vom scoate în dezbatere publică întreg pachetul legislativ. Este nevoie de o modificare legislativă în legea primară și este nevoie de o modificare de metodologie.

Le vom scoate în dezbatere publică, separând, practic, ceea ce avem acum în categoria bursă de merit în două, rămânând pe bursa de merit doar cei care au peste 9.50, câți vor fi ei într-o clasă, împreună cu cei care iau premii la olimpiade, concursuri, concursuri sportive ș.a.m.d, plus încă o categorie, până la 30% din efectivul fiecărei clase, care se va numi ori bursă de reziliență, ori bursă pentru stimularea performanței școlare pentru cei care sunt, așa cum spuneam, cei mai buni, prima treime din clasă, care au peste media 7 și nu au absențe. Aceasta este soluția pe care noi o vom propune.

În funcție de contribuțiile din spațiul public, pentru că e normal să preluăm feedbackul, vom face schimbările legislative necesare, urmând ca următoarele dosare depuse, pentru că ele se aprobă anual, să fie realizate pe baza acestor modificări”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99, cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari, 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023. Cu medii între 9.50 – 10 sunt 242.665 de elevi cu bursă de merit, adică 52.55%.

Citește și: Guvernul a luat decizia! Se vor acorda 3 milioane de lei pentru bursele elevilor!