- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O bună parte din venitul familiei cheltuit pe gaze. Românul în cauză nu a beneficiat de niciun ajutor. Președintele AEI: „Se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze”

12 Jan, 00:44 • Cornel Ghimeșan
Un român s-a trezit cu o factură la gaze uriașă. Costul acesteia reprezintă o parte enormă din venitul familiei sale. Care sunt soluțiile în această situație și ce păerere are președintele AEI?
O bună parte din venitul familiei cheltuit pe gaze. Românul în cauză nu a beneficiat de niciun ajutor. Președintele AEI: „Se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze”

Un român s-a trezit în cutia poștală cu o factură la gaze care depășește 30% din venitul familiei. Factura la care se face referire este pentru lunba decembrie a anului 2022 și a lăsat o gaură de zile mari în buzunarul familiei în cauză. Despre acest subiect a povestit Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI), a sesizat astăzi o situația în care s-a aflat consumatorul casnic.

Alte articole: Metrorex devine mai accesibil pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Câte stații de metrou au fost modernizate în sensul acesta?

Cum arată prețul gazelor?

Acesta a plătit pentru consumul din luna decembrie a anului 2022 o sumă importantă din bugetul familiei. Straniul situației este cu atât mai mare cu cât bărbatul nu a beneficiat de prețul plafonat al gazelor.

”În urma sesizării din partea unui consumator de gaze naturale, că nu beneficiază de preț plafonat la gaze, în factura primită de la furnizorul său în luna noiembrie și decembrie 2022, se poate constata că avem costuri cu gazele sub prețul plafonat”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI).

România a început să facă economie la gaze fără să vrea! Consumul de gaze a scăzut cu 17% în ultimele 3 luni din cauza prețurilor mari!

Pentru un apartament de trei camere bărbatul a trebuit să plătească peste 800 de lei, însă pe factura acestuia se vede clar faptul că bărbatul nu a beneficiat de prețul plafonat conform Ordonanței de Urgență 27.

”Astfel, în cazul consumatorului nostru pentru un apartament de 3 camere a fost nevoit să achite lunar în luna decembrie 2022, doar pentru gazele naturale folosite în gospodărie, o sumă de 818,19 lei, care reprezintă 31,1% din venitul lunar al familiei.

Consumatorul a achitat costurile cu gazele (78%), un adaus commercial către furnizor (3%) și TVA către stat (19%), dar nu a beneficiat de nici un ajutor din partea statului prin plafonare așa cum prevede OUG 27, datorită valorii plafonului stabilit la un nivel de 0,31 lei/kWh cu TVA inclus. 

În situația în care valoarea plafonului s-ar fi stabilit la un nivel de 0,24 lei/kWh cu TVA inclus (explicații aici), atunci acest consumator ar fi achitat o factură de 713,22 lei, respectiv ar fi avut cheltuieli mai mici cu 4% din bugetul familiei.

În același timp apreciem că cel târziu în luna mai 2023 costurile cu gazele naturale la furnizor pentru populație, ar tinde către valoarea de 0,24 lei/kWh (valoarea propusă spre plafonare în luna ianuarie 2023), dar atunci acest preț nu ar mai ajuta consumatorul deoarece nu se mai consumă gaze aproape deloc”, a mai explicat Dumitru Chisăliță.

Președintele AEI este de părere că ”se impune analizarea stabilirii unui plafon nou al prețului la gaze atunci când el ar aduce beneficii consumatorului și nu peste 5 luni atunci când el ar avea doar valoare …. electorală”.

Citește și: Evoluția pieței imobiliare din România anul trecut, prezentată de ANCPI: Numărul locuințelor tranzacționate la nivel național a scăzut cu 4%

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult