- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O familie cu doi copii din România are nevoie de cel puțin cinci salarii minime pentru a trăi decent. Economiștii avertizează că majorarea veniturilor duce la creșterea inflației

11 Mar, 08:56 • Lupu Alexandra
O organizație guvernamentală a făcut un calcul pentru a afla care este suma de care are nevoie o familie cu doi copii în România pentru a trăi decent. Rezultatul? Cel puțin cinci salarii minime pe economie.
O familie cu doi copii din România are nevoie de cel puțin cinci salarii minime pentru a trăi decent. Economiștii avertizează că majorarea veniturilor duce la creșterea inflației

O organizație guvernamentală a calculat care sunt sumele de care o familie cu doi copii din România are nevoie pentru a avea un trai decent. Datele publicate arată că cinci salarii minime pe economie ar fi suficiente în această situație, așa cum relatează ziare.com. Cu toate acestea, economiștii avertizează că majorarea veniturilor ar duce la creșterea inflației, printre multe alte efecte negative care și-ar putea face apariția.

O familie cu doi copii are nevoie de cinci salarii minime pentru a trăi decent

O analiză făcută recent de o organizație guvernamentală arată că cinci salarii minime pe economie sunt necesare în cazul familiilor în care există doi copii, pentru ca acestea să aibă un trai decent. Economiștii trag un semnal de alarmă! Specialiștii avertizează că, deși majorarea veniturilor minime ar putea ajuta, în același timp, acest lucru ar duce la creșterea inflației, muncii la negru și ratei șomajului.

8.659 lei sunt necesari unei familii cu doi copii. Peste 20% din suma menționată ajunge să fie cheltuită pentru mâncare, iar cei mai puțini bani sunt redirecționați către sănătate. Cu toate acestea, multe persoane afirmă că banii ar ajunge doar pentru a trăi la limită. Calculele au fost făcute având la bază indicele prețurilor înregistrat la nivelul Institutului Național de Statistică, raportat pe parcursul anului trecut.

Te-ar putea interesa și următorul subiect: CNAS atacat de medicii de familie! Problemele din sistemul informatic pun în pericol viața pacienților

Potrivit Comisiei Europene, România trebuie să majoreze salariul minim pe economie până în 2024, așa cum arată directiva transmisă de către reprezentanți. Mai exact, venitul câștigat de un român trebuie să fie în concordanță cu inflația și să asigure un trai decent. În același timp, Consiliul Economic şi Social solicită Guvernului ca salariul minim să ajungă la cel puțin 3.750 lei net, mai exact, dublu faţă de cât este acum.

O organizație guvernamentală a precizat suma de care are nevoie o familie cu doi copii în România
O organizație guvernamentală a precizat suma de care are nevoie o familie cu doi copii în România

„România a rămas mult în urma ţărilor din Uniunea Europeană. Traiul decent trebuie să permită unei familii o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, să îşi poată procura haine şi încălţăminte noi, să-şi poată plăti fără dificultăţi facturile, să poată oferi copiilor condiţii bune pentru dezvoltarea cognitivă, emoţională”, afirmă Gabriel Rodrigo Maxim, preşedinte la Consiliul Economic şi Social.

Economiștii trag un semnal de alarmă. Specialiștii în domeniu precizează că statul român nu poate susține o creștere atât de mare, ba mai mult de atât, multe afaceri ar intra în faliment, fără îndoială.

„Dacă s-ar stabili un salariu minim la nivel ridicat, aşa cum este în partea de Vest a Europei, fără îndoială că multe din afacerile din România ar intra în faliment. Trebuie să vedem această măsură ca o tendinţă şi nu ca o necesitate imediată”, argumentează consultantul fiscal Emilian Duca.

Vezi și: Un secol de ascensiune financiară. Povestea familiei Mihail, afaceriștii care au cucerit România la 1800. Averea familiei era de 200.000 de lei într-o vreme în care leul românesc era la aceeași paritate cu francul elvețian