- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O legendă a industriei de încălțăminte s-a prăbușit! Fabrica Clujana a pus lacătul pe poartă și în decembrie va intra în faliment.

09 Nov, 12:27 • Gabriela Andreescu
Deși Consiliul Județean Cluj a încercat salvarea legendarului producător de încălțăminte, fabrica Clujana a adunat datorii și s-a văzut în imposibilitatea de a le mai putea plăti.
O legendă a industriei de încălțăminte s-a prăbușit! Fabrica Clujana a pus lacătul pe poartă și în decembrie va intra în faliment.

Consiliul Județean Cluj a cumpărat Fabrica Clujana în 2018 pentru a o salva de la faliment, dar acum nu se mai implică în redresarea acesteia. Producătorul de încălțăminte a reușit să se salveze de la insolvență, dar acum este dat afară din spațiile deținute, informează stiridecluj.ro.

Popularul producător de încălțăminte părea să se fi lansat pe o traiectorie ascendentă în afaceri în urmă cu trei ani. În 2019 veniturile provenite din vânzarea produselor Clujana creșteau cu 136% față de anul precedent, când fabrica a fost salvată de la executarea silită a ANAF -ului.

„În momentul respectiv (2017 – 2018), Consiliul Județean ca să nu lase fabrica executată și în insolvență, a achitat datoriile Clujanei, în jur de 23 de milioane de lei care erau la ANAF, astfel putându-se să se facă reintegrarea economică. În februarie 2020 datoriile la ANAF s-au soldat, dar au rămas niște datorii către furnizor și a salariaților”, a explicat presei locale Călin Oancea, director Clujana.

Ulterior redresării, Clujana a deschis mai multe magazine în țară. Cu toate acestea, ideea s-a dovedit a fi falimentară, întrucât nu exista producție semnificativă. În iunie și iulie 2020 s-a decis închiderea magazinelor de la Bistrița, Sibiu și Oradea.

Fără să fie susținută de încasări consistente, fabrica a început să acumuleze datorii, iar acum Consiliul Județean cere eliberarea spațiilor de producție.

”În 2021 dânșii ne-au dat în judecată pentru eliberarea spațiilor, întrucât trecuseră trei ani de la contractul de vânzare-cumpărare și noi încă nu părăsisem locația. În vara lui 2022 s-a pus în aplicare sentința și s-a început evacuarea și atunci am fost obligați partea de producție să o sistăm”, a mai spus Călin Oancea, director Clujana.

Magazinele Clujana, înainte ca fabrica să acumuleze datorii
Magazinele Clujana, înainte ca fabrica să acumuleze datorii

Producătorul de încălțăminte se vede nevoit acum să intre în faliment, pentru a nu se aduna și mai multe datorii. Consiliului Județean Cluj a dezbătut situația și a constatat că refinanțarea nu este posibilă.

”Am încercat cu finanțarea de la Consiliu de-a lungul celor doi ani şi jumate de la ieșirea din insolvență, dar nu s-a găsit o cadru legal de finanțare.O altă cale ar fi solicitare a falimentului ca datoriile pe care le avem să nu mai meargă cu penalizări, să acumuleze în continuare alte datorii de ordin salarial, ANAF și altele. Şi a treia, privatizarea în luna decembrie 2022. Vom avea o AGA (n.red. adunările generale ale acționarilor/asociaților) unde vom solicita faliment. Mă rog, dacă între timp fi un cumpărător n-are legătură, poate să cumpere brand-ul și firma să continue activitatea, plătește datoriile”, a mai spus directorul Clujana

Fabrica Clujana a fost scoasă la vânzare de Fisc, în 2017, pentru a fi recuperate datoriile către buget. Acela a fost momentul când Consiliul Județean Cluj a achitat datoriile.

Fiscul viza terenul de 9.540 de metri pătrați pe care funcționează fabrica și care este ofertat la 27,8 milioane lei (exclusiv TVA). La aceasta se adaugă un spațiu comercial de 118 metri pătrați, cu 676.245 lei (exclusiv TVA).

Citește și: George Copos face în continuare profituri bune cu hotelurile sale. Grupul Ana Hotels a avut anul trecut venituri de 87 de milioane de lei, în creştere cu 70% faţă de 2020

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult