- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă minivacanță de 3 zile pentru toți angajații. Cine NU va putea însă să lipsească de la serviciu

29 Apr, 08:49 • Bumbeneci Diana
Nici bine nu au trecut sărbătorile Pascale și românii deja se vor bucura de o nouă minivacanță. Aceasta are legătură cu 1 Mai.
O nouă minivacanță de 3 zile pentru toți angajații. Cine NU va putea însă să lipsească de la serviciu

La sfârşitul lunii aprilie, românii care lucrează la stat sau la privat vor avea parte de o minivacanţă de trei zile. Vacanța apare ca urmare a faptului că urmează 1 mai — Ziua Muncii.

O nouă minivacanță pentru români

Ziua de 1 mai va fi zi liberă cu ocazia sărbătorii Zilei Muncii. Această sărbătoare cade într-o zi de luni şi se leagă de weekend, astfel românii voi avea 3 zile libere consecutive.

Te mai poate interesa: Șoc pe litoralul românesc, cu puțin înainte de începerea sezonului estival! O renumită stațiune riscă să rămână fără atestat turistic. Ce se va întâmpla cu românii care și-au luat concediu în acele locuri?

Calendar - minivacanță
Calendar – minivacanță

Zilele libere care urmează în 2023 sunt:

1 iunie — Ziua Copilului
4 iunie şi 5 iunie — A doua zi de Rusalii
15 august — Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie — Sfântul Andrei
1 decembrie — Ziua Naţională a României
25 decembrie şi 26 decembrie — Crăciunul

În acest an, cei care lucrează la stat vor avea în plus zilele de 2 iunie şi 14 august libere, cu scopul de a crea punţi între zilele deja libere şi weekenduri.

Românii au mai multe zile libere decât alte state. Spre exemplu, britanicii au opt libere, iar în  Franța sunt 11 sărbători legale, însă nu toate aceste zile sunt nelucrătoare, cu excepția zilei de 1 mai, în timp ce în Germania sunt nouă zile libere de sărbători, iar landurile mai pot stabili, individual, zile în plus.

Zile libere în 2023 sunt:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române
  • 14 aprilie — Vinerea Mare,
  • 16 -17 aprilie — Paște ortodox 2023
  • 1 mai — Ziua Muncii
  • 1 iunie — Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică) – Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul

Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

Angajatorii ai căror salariaţi lucrează în zile de sărbătoare legală, sunt obligaţi să le acorde acestora compensaţii.

Există și excepții de la zilele libere. Sărbătorile legale în România sunt zilele declarate prin lege ca fiind nelucrătoare, altele decât zilele de week-end. În zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, cu excepția unităților sanitare și a celor de alimentație publică, precum și a unităților în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în astfel de unități au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător, acordat în următoarele 30 de zile.

Vezi și: Românii care merg pe litoral vor plăti o nouă taxă începând cu 2023. Primăria Mangalia a făcut anunțul

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult