- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O noua „perlă” imobiliară din Cluj! Un apartament la subsol, etajul -2, fără geamuri, dar cu centrală pe gaz, a fost pus la vânzare pentru 47.000 de euro

26 Oct, 11:05 • Gabriela Andreescu
Pe strada Porțelanului numărul 3, din Cluj-Napoca, au fost scoase la vânzare două spații, între care și un ”apartament”, situat la nivelul -2. Inițial destinate utilizării ca boxe sau locuri de parcare, ele figurează acum în circuitul imobiliar ca spații de locuit.
O noua perlă imobiliară din Cluj! Un apartament la subsol, etajul -2, fără geamuri, dar cu centrală pe gaz, a fost pus la vânzare pentru 47.000 de euro

Municipiul Cluj Napoca se dovedește mereu surprinzător când vine vorba de ofertele imobiliare. Cea mai recentă a atras atenția nu numai eventualilor cumpărători, dar și a autorităților. Situat la două niveluri sub cel al solului, apartamentul, care în cartea funciară a imobilului figurează ca boxă, a fost reamenajat pentru a putea fi pus la vânzare. În plus, a fost montată și o centrală pe gaz, chiar dacă spațiul respectiv nu beneficiază de nicio fereastră.

În Cartea Funciară a imobilului, cele două încăperi de 47, respectiv 32 de metri pătrați ar figura ca boxe / parcări.

”În urma cu 2-3 ani, o singură persoană a cumpărat integral nivelul -2 și a început tot felul de activități (comerciale) în acest spațiu. Zilele acestea, domnul A.O. (proprietarul spațiului) a dat prin agentia imobiliara Blitz anunț că vinde 2 spații . Suma de 30.000 de euro este pentru boxele în care își desfășoară activitate un “showroom” de anvelope și 47.000 de euro pentru apartamentul, în care deja locuiește cineva”, a relatat un vecin pentru presa locală.

Un specialist ANRE a declarat pentru Știri de Cluj că instalarea unei centrale termice pe gaz în acel loc s-a făcut ilegal, ceea ce face  din aceste spații improvizate adevărate bombe cu ceas.

Legea prevede clar că pentru a putea monta o centrală termică este nevoie de o suprafață vitrată, care să cedeze în cazul unei explozii. În cazul în care nu există un geam, NU se poate monta o centrală centrală termică, deoarece în cazul unei explozii suflul ar putea distruge întreaga clădire, a explicat sursei citate  specialistul acreditat ANRE pentru realizarea instalațiilor de gaz.

În cazul așa-numitului apartament situat la etajul -2, ventilatia este făcută doar prin casa scării sau prin parcare. Mai mult, vecinii au sesizat de curând scurgeri de gaze.

Vânzătorul însă, nu are nici o problemă  cu potențialul pericol prezentat de spațiile puse la vânzare.

„În urma sesizarii către administrație, am primit un telefon de la domnul proprietar să îmi spună ca el are doar boxe și că totul este construit cu firma autorizată și că este normal ca în garaje să existe gaz pentru încălzire, iar instalația de racordare la apa menajera este autorizată. Acesta susține că administrația blocului știe de situație și că a aprobat aceste lucrări. Dacă centrala termica are ieșirea sub scările de la intrarea în imobil, înseamnă ca acestea trec prin spațiu tehnic de la -1 care este proprietatea administrației. Branșați probabil cu apa menajera în pluvial și de acolo în Somes. Aceștia acum încearcă să acopere urmele”, a mai spus locatarul presei locale.

Apartamentul din Cluj are o centrală pe gaz, chiar dacă spațiul respectiv se află la etajul -2
Apartamentul din Cluj are o centrală pe gaz, chiar dacă spațiul respectiv se află la etajul -2

Poliția a venit, a constatat și…a plecat

În urma semnalelor din presă, poliția locală a efectuat un control la apartamentul din subsol și a constatat toate deficiențele semnalate. Însă, întrucât lucrările sunt mai vechi de 3 ani, faptele s-au prescris, ceea ce face imposibilă o eventuală acțiune din partea oamenilor legii.

”În urma verificărilor efectuate pe str. Porțelanului nr. 3 la nivelul -2, în urma mai multor sesizări, s-au constatat următoarele:

Imobilul de la subsol aparține SC NIMARIS IMPORT EXPORT SRL, iar prin administrator Oros Adrian declară pe proprie răspundere că lucrările de amenajare a boxelor de la subsol au fost executate în anul 2018, imediat după achiziția spațiilor. De asemenea, canalizarea este realizată prin pompare la nivelul străzii Porțelanului. Amenajarea boxelor s-a realizat prin lucrări de compartimentare a trei boxe.

Boxele sunt dispuse după cum urmează: la nivelul -2, două cu suprafața de 30 mp respectiv 47 mp, și una cu suprafața de 47 mp dispusă la nivelul -1.

Mentionăm că în conformitate cu art. 31 din Legea nr. 50/1991 – rep. ”’dreptul de a constata contravențiile și de a aplica amenzile prev. de art. 26 se prescrie în termen de 3 ani de la data săvârșirii faptei’”, arată Poliția Locală în răspunsul oferit presei.

Citește și: Chiria în Cluj a ajuns să coste mai mult decât în București. Cu cât se mai închiriază un apartament de două carmere în cele două orașe

Autoritățile locale mai informează asupra imposibilății unei intervenții, din cauza  termenului de prescripție:

„Instalația de canalizare a fost executată o dată cu edificarea blocului, apa pluvială și menajeră se evacuează printr-un sistem de pompare în canalizarea stradală.

De altfel, de la data executării lucrărilor a intervenit inclusiv termenul de prescripție al faptei.

În acest caz DGPL prin serviciile de specialitate nu poate interveni privind aplicarea de sancțiuni.

La data controlului grilajul de la etajul 1 era demontat”, anunță Poliția Locală Cluj-Napoca.

Cotidianul local din Cluj a cerut un punct de vedere și de la Inspectoratul de Stat în Construcții și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj, însă, până în prtezent, nu a primit nici un răspuns.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult