- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O nouă taxă pentru români. Vor fi obligaţi să achite aproape 100 de euro

30 Nov, 11:01 • Cornel Ghimeșan
Consumatorii de energie electrică, fie ei casnici sau industriali, vor fi obligați să suporte cel puțin o parte din costurile instalării de contoare inteligente de măsurare a consumului, în condițiile în care acestea trebuie montate la toate locurile de consum din România în următorii şase ani.
O nouă taxă pentru români. Vor fi obligaţi să achite aproape 100 de euro

O nouă taxă pentru români. Facturile tot mai mari la energie dau mari dureri de cap tuturor românilor, dar acum mai vine o lovitură din partea Guvernului. În următorii şase ani, toți consumatorii sunt obligați să treacă pe contoare inteligente, iar costul instalării va fi suportat de către clienți.

Guvernul a luat această decizie prin ordonanță de urgență, printr-o prevedere ce transpune în legislația națională Directiva UE 2019/944 privind normele comune pentru piața internă de energie electrică. Costul montării unui astfel de contor se ridică la aproape 100 de euro.

Citeşte şi: Vouchere sociale de 250 lei pentru decembrie. Când intră banii pe card

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.

Conform profit.ro, în prezent, în baza legislației în vigoare, distribuitorii își recuperează cheltuielile cu programele investiționale de instalare de contoare inteligente exclusiv prin includerea acestor costuri în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie plătite de toți consumatorii pe facturi. Consumatorii cărora li se montează astfel de contoare nu plătesc deocamdată nimic în plus în mod individual.

Citeşte şi: Creștinii au devenit minoritari în Anglia și Țara Galilor. Aceștia reprezintă acum doar 46,2 % din populație, în timp ce 37,2% au spus că nu au nici o religie

Potrivit legii energiei și reglementărilor ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024. Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult