- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Creștinii au devenit minoritari în Anglia și Țara Galilor. Aceștia reprezintă acum doar 46,2 % din populație, în timp ce 37,2% au spus că nu au nici o religie

29 Nov, 22:47 • Gabriela Andreescu
Potrivit unui recensământ realizat în 2021, procentul celor declarați creștini în Anglia și Țara Galilor a coborât la 46,2, față de 59,3%, cât era în urmă cu un deceniu, în 2011
Creștinii au devenit minoritari în Anglia și Țara Galilor. Aceștia reprezintă acum doar 46,2 % din populație, în timp ce 37,2% au spus că nu au nici o religie

Potrivit unui recensământ realizat în 2021, procentul celor declarați creștini în Anglia și Țara Galilor a coborât la 46,2, față de 59,3%, cât era în urmă cu un deceniu, în 2011, informează The Guardian, citat de libertatea.ro.Recensământul a relevat o scădere cu 5,5 milioane (17%) a numărului de oameni care se descriu ca fiind creștini și o creștere cu 1,2 milioane (43%) a numărului de persoane care spun că urmează islamul, ducând populația musulmană la 3,9 milioane.În puncte procentuale, numărul creștinilor a scăzut cu 13,1, iar cel al musulmanilor a crescut cu 1,7.

Este pentru prima dată la un recensământ al Angliei și Țării Galilor când mai puțin de jumătate din populație s-a descris ca fiind creștini.

Între timp, 37,2% dintre oameni – 22,2 milioane – au declarat că nu au „religie”, al doilea cel mai frecvent răspuns după creștin. Înseamnă că în ultimii 20 de ani proporția persoanelor care raportează nicio religie a crescut de la 14,8% – o creștere de peste 22 de puncte procentuale.

Reprezentanții creștinilor din Albion au decis să ia rezultatele acestui sondaj drept o provocare

Arhiepiscopul de York, Stephen Cottrell, a spus că rezultatul recensământului: „ne aruncă o provocare nu numai să avem încredere că Dumnezeu își va construi împărăția pe Pământ, ci și să jucăm rolul nostru în a-l face cunoscut pe Hristos”.El a adăugat: „Am lăsat în urmă epoca în care mulți oameni se identificau aproape automat ca fiind creștini, dar alte sondaje arată în mod constant cum aceiași oameni încă caută adevărul spiritual și înțelepciunea și un set de valori după care să trăiască.”

Citește și: Lovituri în lanț pentru clienții Vodafone: După ce în septembrie a majorat abonamentul lunar cu un euro, compania a anunțat că va scumpi încă o dată serviciile începând cu 1 ianuarie 2023.

Creștinii au devenit minoritari în Anglia și Țara Galilor
Creștinii au devenit minoritari în Anglia și Țara Galilor

Directorul executiv al Humanists UK, Andrew Copson, a declarat: „Unul dintre cele mai izbitoare lucruri despre aceste rezultate ale recensământului este cât de divergente este populația din stat. Niciun stat din Europa nu are o astfel de configurație religioasă ca noi în ceea ce privește legea și politicile publice, având în același timp o populație atât de nereligioasă.”

Analiza The Guardian arată că zonele cu o proporție mai mare de persoane din minoritățile etnice sunt, de asemenea, mai religioase. Pe de altă parte, zonele cu o proporție mai mare de albi au o proporție mai mare de persoane fără religie.

Rezultatele recensământului mai arată schimbări majore atât în structura etnică, cât și în cea religioasă

Numărul celor care au declarat că sunt musulmani a crescut de la 4,8%, reprezentând 2,7 milioane de oameni în 2011, la 6,5%, adică 3,9 milioane de oameni, în 2021.

Totodată, potrivit recensământului, în prezent, în Anglia și Țara Galilor, 81,7% din populație este albă, inclusiv cea non-britanică, în scădere de la 86%, în 2011, mai arată sursa citată

De asemenea, 9,3% din populația britanică este asiatică, în creștere de la 7,5%. 2,5% este de culoare, în creștere de la 1,8% în urmă cu un deceniu, iar 1,6% sunt alte etnii.

Recensământul nu i-a întrebat pe oameni dacă aparțin Bisericii Anglicane, celei catolice sau oricărei alte confesiuni creștine. În 2018, British Social Attitudes Survey a constatat însă că doar 12% dintre britanicii erau anglicani, în scădere de la 40%, în 1983.

Citește și: ASE a plătit 6.800.000 euro pentru a achiziționa o clădire istorică aflată în imediata sa apropiere. Campusul academiei va ocupa de acum încolo întregul semicerc al Pieței Romane

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult