- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

O porție de mici i-a costat 65.000 de lei! Metoda incredibilă prin care mai mulți oameni din Vâlcea au rămas fără economii

23 Dec, 10:03 • Cornel Ghimeșan
Mai mulți oameni din Vâlcea au mâncat cea mai scumpă porție de mici din viața lor, după ce un bărbat ”binevoitor” în vârstă de 44 de ani s-a oferit să îi ajute să folosească aplicațiile de pe telefon. Astfel, escrocul a reușit să sustragă din aplicațiile bancare ale oamenilor naivi suma de 65.000 de lei.
O porție de mici i-a costat 65.000 de lei! Metoda incredibilă prin care mai mulți oameni din Vâlcea au rămas fără economii

O porție de mici i-a costat 65.000 de lei! Potrivit autorităților, bărbatul de 44 de ani și-a construit o adevărată afacere ilegală, iar timp de șapte luni, a reușit să sustragă bani de la mai multe persoane, inclusiv instituții financiare nebancare (IFN-uri).

Citește și De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit? Studiile arată că românii sunt printre cei mai fericiţi oameni din Europa, deşi veniturile sunt printre cele mai mici

O porție de mici i-a costat 65.000 de lei!

Printr-o manevră simplă, dar eficientă ce consta în obținerea datelor personale ale victimelor și ale aplicațiilor de mobile banking, pe care le instala în propriul telefon, vâlceanul a reușit să transfere sume semnificative de bani în conturile sale, creând un prejudiciu în valoare de aproximativ 65.000 de lei, potrivit playtech.ro.

Escrocul nu și-a ales victimele la întâmplare, ci mergea direct la persoane în vârstă sau cu dizabilități care își cumpărau câte o porție de mici și reușea să le manipuleze ușor cu un discurs pregătit în prealabil.

Primul incident a fost semnalat în septembrie 2021, atunci când individul a abordat o persoană într-un local din Piața Centrală din Vâlcea, pretinzând că o poate ajuta la utilizarea aplicației de la bancă. În urma naivității persoanei respective, hoțul a reușit să facă o serie de  transferuri frauduloase de peste 17.000 de lei și la preluarea datelor personale ale victimei. Hoțul nu s-a mulțumit doar cu atât și ulterior și-a sunat victima, prezentându-se drept reprezentant al băncii și în cele din urmă a reușit să îi mai fure încă 2.000 de lei.

Prin aceiași metodă bărbatul a reușit să folosească datele bancare obținute de la persoanele naive pentru a contracta credite online în numele lor. Într-un alt caz, în ianuarie 2022, escrocul a reușit să păcălească un bărbat sub pretextul îmbunătățirii performanțelor telefonului său, reușind să îi fure suma de 4.450 de lei.

Șirul infracțiunilor a fost stopat în cele din urmă  în mai 2022, când inculpatul a fost trimis în judecată, iar pe data de 14 decembrie 2023, Curtea de Apel Pitești a emis o condamnare definitivă de 12 ani și 5 luni de închisoare.

Mai mult, judecătorii au decis ca individul să plătească despăgubiri semnificative părților civile afectate de acțiunile sale.

În urma acestui caz, autoritățile le atrag atenția oamenilor să fie vigilenți și să nu ofere informații personale sau bancare unor necunoscuți, chiar și sub pretextul unui ajutor aparent nevinovat.

Citește și Sfaturi utile pentru alegerea cadourilor de Moş Nicolae. InfoCons şi ANPC, avertisment pentru jucăriile copiilor mai mici de 3 ani

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult