- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit? Studiile arată că românii sunt printre cei mai fericiţi oameni din Europa, deşi veniturile sunt printre cele mai mici

11 Dec, 20:46 • Russo George
Cât de mulți bani sunt necesari pentru ca oamenii să fie fericiţi? Într-o lume condusă de mileniali, răspunsul pare să fie destul de clar – suficienți pentru a asigura o viață lipsită de griji și cu posibilitatea de a-ți permite mici luxuri zilnice.
De câţi bani ai nevoie pentru a fi fericit? Studiile arată că românii sunt printre cei mai fericiţi oameni din Europa, deşi veniturile sunt printre cele mai mici

Potrivit unui studiu Empower realizat de Harris Poll în Statele Unite, 6 din 10 persoane cred cu tărie că banii pot să nu aducă fericirea, dar cu siguranță facilitează menținerea echilibrului și bucuriei în viață. Milenialii americani spun că pentru a fi fericiţi le trebuie în jur de 525.000 de dolari anual, în timp ce Generația Z se mulțumește cu 128.000 de dolari, Generația X cu 130.000 de dolari, iar cei din Generația Boomers consideră că 124.000 de dolari pe an ar fi suficienți.

Pentru americanul de rând, fericirea financiară pare să se traducă prin o avere netă de 1,2 milioane de dolari. În Europa, lucrurile sunt diferite. Cei din Europa de Vest și Scandinavia ar fi fericiți cu aproximativ 92.000 de euro pe an, în timp ce în Europa de Est suma dorită scade la aproximativ 41.000 de euro.

Studiul indică faptul că fericirea financiară aduce cu sine sentimentul de libertate, siguranță și ușurare. Pentru respondenți, acest lucru înseamnă posibilitatea de a plăti facturile la timp (67%), de a trăi fără datorii (65%), de a-și permite mici luxuri zilnice (54%) și, nu în ultimul rând, de a deține o casă (45%).

Cu toate acestea, chiar și cei cu bani își exprimă păreri împărțite. Majoritatea recunosc că o avere considerabilă nu este direct proporțională cu fericirea, dar cu siguranță facilitează accesul la experiențe și bunuri dorite. Fericirea financiară poate activa secreția hormonilor fericirii, precum serotonina și dopamina, dar pe termen foarte scurt.

Aproape patru cincimi dintre americanii intervievați au recunoscut că fericirea financiară le poate îmbunătăți sănătatea și poate stimula productivitatea și creativitatea la locul de muncă. 73% au adăugat că ar renunța la social media dacă aceasta le-ar permite să fie fericiți din punct de vedere financiar.

73% dintre americani spun că sunt supuși unui stres financiar, iar un studiu recent arată că 85% dintre europeni se află într-o situație financiară precară sau trebuie să fie atenți la modul în care își cheltuiesc banii.

Românii sunt mai fericiţi decât nemţii, spaniolii sau italienii

Românii sunt mai fericiţi decât nemţii, spaniolii sau italienii

 

În topul celor mai fericite state din Europa, România împarte locul doi cu Polonia și Finlanda, potrivit datelor Eurostat.

Noile date Eurostat arată că Austria e cea mai fericită țară din cele 27 de state membre ale Uniunii.

Aceasta țară a obținut un scor general de 7,9 din 10 în cadrul publicației anuale a Eurostat privind „indicatorii de calitate a vieții”, care se bazează pe sondaje efectuate în toate statele membre, scrie Euronews.

România este surpriza clasamentului, alături de Polonia și Finlanda, a obținut un scor de 7,7 din 10.

Puţini oameni fericiţi în Bulgaria

În schimb, Bulgaria a fost singura țară care a obținut mai puțin de șase puncte la indicele general de satisfacție a vieții. Vecinii noștri s-au clasat pe ultimul loc în acest top, cu un scor de 5,6.

Și mai uimitor este că Germania ocupă oficial penultimul loc în acest clasament. Scorul acestei țări a scăzut de la 7,1 în 2021, la 6,5 în ultimul studiu. Nu se cunoaște motivul pentru care nivelul de fericire al nemților a scăzut, însă acest lucru este confirmat și de alte sondaje.

Italia, Spania și Franța se situează în jurul mediei de 7,1, în ceea ce privește fericirea.

Citeşte şi: Se anunţă criză în toate bucătăriile lumii. India interzice exportul de ceapă până în martie 2024