- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric. Cum să scazi factura la lumină

17 Nov, 22:28 • stefan.vlad
Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric. Marii consumatori de curent electric sunt de obicei aparatul frigorific, mașina de spălat, aspiratorul, uscătorul de rufe. Acestora li se adaugă aparate relevante la consum precum aparatul de aer condiționat și micile electrocasnice de bucătărie și de îngrijire personală.
Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric. Cum să scazi factura la lumină

Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric. În orice locuință, aparatul frigorific este cel care consumă poate cea mai multă energie, dintre toate produsele electrice utilizate. Fie că este vorba despre o combină frigorifică obișnuită, un frigider/ congelator sau un aparat de tip side-by-side, acesta trebuie ales ținând cont de eticheta energetică, dar și de oportunitatea achiziției!

Desigur, este bine să alegi un aparat nou, modern, dar nu are rost să cumperi un aparat frigorific de mare volum dacă există puține persoane în familie sau / și dacă aceste persoane obișnuiesc să fie mai mult plecate de acasă și să mănânce în deplasare. Cu cât volumul unui aparat frigorific este mai mare, cu atât acesta va consuma o cantitate mai mare de energie electrică.

Urmează apoi sfaturile practice cu privire la utilizarea frigiderului/ congelatorului: deschide ușile cât mai rar cu putință, lasă loc suficient în spatele aparatului, evită ca acest produs electrocasnic să fie aproape de surse de căldură precum cuptorul sau radiatorul. Nu uita să setezi temperatura din spațiile frigorifice, poți alege o treaptă mai ridicată, pentru un consum mai redus – mai ales atunci când pleci în concediu.

Citeşte şi: Facturi uriașe la energie. Categoria de români care va plăti prețul fix de 1,3 lei la curentul electric

Obiectele din casă care consumă cel mai mult curent electric

Ai un uscător de rufe electric? Evită să usuci rufele în zilele de vară, dacă ai și alternative de uscare naturală. Mașina de splălat este de preferat să fie utilizată atunci când s-au adunat rufe suficiente. Dacă ai foarte puține haine de spălat / uscat, aceste aparate au o slabă performanță energetică. Este ca în cazul cuptorului electric – dacă gătești o porție de mâncare sau mai multe simultan, consumul va fi foarte asemănător.

Aparatul de aer condiționat, fie că este folosit doar pentru funcția de răcire sau inclusiv pentru funcția de încălzire, trebuie folosit în mod rezonabil. Evită să aerisești atunci când acest aparat este în funcțiune. Similar, dacă ai în locuință o centrală termică, fie aceasta pe bază de gaze naturale sau de curent electric, vei economisi energie dacă aerisești spațiile în mod corect, fără a exista termostatul în apropiere de fereastra deschisă.

Folosești cuptorul electric? Evită să deschizi ușa cuptorului în timpul proceseului de gătire, căci aerul cald va ieși, iar durata de preparare a mâncării va fi mai mare, cu un consum mai ridicat de curent electric.