- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Obligația de a monta repartitoare ar putea fi amânată! Când vor trebui românii să le monteze

15 Dec, 17:57 • Cornel Ghimeșan
Românii care trăiesc la bloc și sunt racordați la sistemul centralizat de încălzire vor fi obligați să își monteze repartitoare pe fiecare calorifer din casă, însă această decizie ar putea fi amânată până la finalul anului 2023.
Obligația de a monta repartitoare ar putea fi amânată! Când vor trebui românii să le monteze

Românii racordați la sisteme centralizate de încălzire nu vor mai fi obligați să își monteze repartitoare până la finalul anului 2022, potrivit unui comunicat de presă al USR. USR spune că a a reușit, printr-un amendament, să obțină amânarea obligației de a se monta repartitoare până la sfârșitul anului 2023.

Alte articole: Peste 156 de zboruri au testat răbdarea călătorilor cu întârzieri de peste o oră în intervalul 8-16 decembrie! Wizz Air, campionul curselor întârziate!

„Am stat de vorbă în ultimul an cu zeci de președinți de asociații de bloc care mi-au explicat de unde vine reticența montării acestor repartitoare. Am aflat că au fost asociații care le-au montat și apoi le-au demontat pentru că au existat probleme cu costurile și repartizarea agentului termic. Principiul de a plăti cât consumi este corect, însă, din discuțiile avute, am înțeles că repartitoarele, așa cum sunt ele astăzi nu răspund acestei nevoi. E necesară o discuție mult mai amplă pentru a găsi soluții serioase în următorul an”, declară deputata USR Cristina Prună, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii.

„Legea eficienței energetice (nr. 121/2014) prevede, în forma acum în vigoare, că românii racordați la sistemele centralizate de încălzire sunt obligați să-și monteze repartitoare până la 31 decembrie 2022, în condițiile în care, anul trecut, USR a obținut amânarea cu un an a acestei obligații.Acum, deși termenul prevăzut de lege se apropie de final, montarea repartitoarelor de către asociațiile de proprietari nu s-a realizat deoarece beneficiile acestora nu sunt încă clare. USR a depus, prin urmare, încă un amendament pentru amânarea obligației montării repartitoarelor până la 31 decembrie 2023, amendament adoptat de Parlament”, arată formațiunea politică.

Românii vor fi obligați să monteze repartitoare

Românii care stau la bloc vor fi obligați să se conformeze legii adoptate de Camera Deputaților, care prevede că pe fiecare calorifer trebuie să fie montat un repartitor. Această lege privește eficiența energetică și a fost adoptată marți de către  Camera Deputaților. Acest proiect de lege modifică și completează Legea nr.121/2014 privind eficienţa energetică, conform Agerpres.

Obligația de a monta repartitoare ar putea fi amânată! Când vor trebui românii să le monteze
Obligația de a monta repartitoare ar putea fi amânată! Când vor trebui românii să le monteze

Mai exact, acesta prevede ca toți românii care stau la bloc vor fi obligați să își pună contoare la calorifere, inteligente și individuale. Au fost înregistrate 261 de voturi pentru și 11 abțineri.

Astfel, cei care stau la bloc vor avea oportunitatea de a beneficia de instalarea unui contor inteligent, la cerere şi în condiţii echitabile şi rezonabile, care să le ofere toate informaţiile relevante. Prin această metodă, cu toții vor avea acces la date obiective şi transparente privind consumul propriu, dar şi la preţurile asociate şi la costurile serviciilor asociate consumului lor.

În plus, noile prevederi instituie obligativitatea de a se monta contoare individuale pentru a măsura consumul de încălzire, răcire sau de apă caldă menajeră. Acestea vor fi instalate în cazul imobilelor de tip condominiu şi în clădirile mixte dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire sau alimentate de sisteme de încălzire sau de răcire centralizată.

Citește și: Guvernul acordă prima tranșă pentru termoficare. 15 orașe vor beneficia de aproape 103 milioane de lei pentru încălzirea centralizată

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult