- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Oficial! Fermierii anunță solicitările la care au pretenția pentru a opri protestele. Una dintre cerințe este acordarea urgentă de despăgubiri

07 Apr, 21:54 • Lupu Alexandra
Glasul fermierilor răsună în toată țara! Agricultorii au transmis oficial care sunt pretențiile pe care le au pentru a opri protestele.
Oficial! Fermierii anunță solicitările la care au pretenția pentru a opri protestele. Una dintre cerințe este acordarea urgentă de despăgubiri

Data de 7 aprilie este marcată de protestele masive ale fermierilor. Peste 10.000 de agricultori au ieșit în stradă pentru a-și exprima nemulțumirile, blocând mai multe puncte vamale și drumuri. Așa cum relatează ziare.com, se pare că fermierii au exprimat primele solicitări pentru a opri manifestațiile.

Care sunt cerințele fermierillor români

Peste 10.000 de fermieri din România au ieșit în stradă pe parcursul zilei de astăzi pentru a-și exprima nemulțumirea față de banii primiți de la Comisia Europeană, și la fel de bine, cu privire la faptul că importurile de cereale le pun afacerea în pericol. Unul dintre agricultori precizează că ritmul în care merge industria românească este cel care îi va obliga să stea chiriași în propriile case.

„În ritmul în care merge agricultura românească, vom ajunge în următorii doi, trei ani să stăm chiriași în casele noastre!”, spune Romeo Baicu.

„E un aflux masiv de cereale din Ucraina către România, care nu doar tranzitează așa cum inițial s-a convenit. Până și în târgurile sătești, aproape săptămânal vin TIR-uri cu cereale și se vând la sac sau la banița”, completează Daniel Ciufureanu, un alt fermier.

Citește și: Fermierii protestează în toată țara. Agricultorii au anunțat zonele care vor fi blocate de manifestații

Protestatarii au strigat în mai multe momente că nu există o persoană care să lupte pentru drepturile lor, dar mai ales, au precizat că recoltele lor putrezesc în silozuri. În tot acest timp, portul este plin de cerealele din Ucraina.

Agricultorii care au protestat în fața Ministerului Agriculturii i-au reproșat lui Petre Daea că nu a luptat suficient pentru drepturile lor și pentru despăgubirile pe care ar fi trebuit să le primească de la Comisia Europeană. Țara noastră primește suma de 10 milioane de euro, în timp ce fondurile alocate altor state sunt mai mari: Bulgaria primește 16 mil. euro, iar Polonia 30. Peste 200 de agricultori au fost prezenți în fața sediului Comisiei Europene și și-au strigat nemulțumirile.

Fermieri
Fermieri

Fermierii au exprimat 4 solicitări pentru a opri protestele care pot paraliza țara. Iată care sunt acestea:

  • Reintroducerea taxelor vamale pentru Ucraina;
  • Separarea fluxurilor de mărfuri agricole, prin respectarea culoarelor de tranzit destinate Ucrainei, în vămile și porturile românești;
  • Controlul calității strict pentru cerealele de import;
  • Acordarea urgentă de despăgubiri.

În paralel, Petre Daea a afirmat că este alături de fermierii români și a asigurat agricultorii că beneficiază de suportul de care au nevoie de la Ministerul Agriculturii. Mai mult decât atât, oficialul a confirmat că nemulțumirile pe care le-a auzit pe parcursul zilei de astăzi, pe timpul protestelor, sunt cele pe care le cunoștea deja.

„De fiecare dată am dat sprijinul necesar şi trebuie să dăm şi îl vom da în continuare.

Este un moment greu, un moment în care conflictul armat şi zăngănitul armelor de lângă ţara noastră iată că a creat probleme deosebite fermierilor, prin acest aflux de cereale care vin în România şi care au pus într-o situaţie foarte grea pe cei care lucrează terenul şi nu au putut să valorifice întreaga producţie, sau au putut să o valorifice la preţuri mici, datorită situaţiei din Ucraina”, spune Daea.

Te-ar putea interesa și: Petre Daea le transmite un mesaj important fermierilor! Ce spune ministrul Agriculturii după protestele din Capitală: „Este un moment greu”