- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

OMV Petrom anunţă semnarea contractelor de finanţare pentru patru parcuri fotovoltaice de 450 MW

17 Jul, 15:58 • Russo George
OMV Petrom și Complexul Energetic (CE) Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de aproximativ 450 MW, au anunțat luni cele două companii.
OMV Petrom anunţă semnarea contractelor de finanţare pentru patru parcuri fotovoltaice de 450 MW

Contractele de finanțare au fost semnate de către Ministerul Energiei, ca autoritate contractantă, și de către reprezentanții celor patru entități juridice care sunt beneficiarii acestei finanțări și, totodată, sunt responsabile pentru implementarea proiectelor. În cadrul acestor entități, OMV Petrom și CE Oltenia sunt parteneri egali, fiecare deținând o participație de 50%.

„Prin semnarea contractelor de finanțare am mai făcut un pas important, care va permite echipei de proiect să se concentreze asupra fazei de construcție a celor patru parcuri fotovoltaice. Obiectivul OMV Petrom este ca, până în 2030, să devină un important producător de energie regenerabilă și furnizor de electricitate verde pentru clienții noștri, instalând capacități de producție, inclusiv prin parteneriate.”, a declarat Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze și Energie, potrivit Adevarul.

În decembrie 2021, OMV Petrom a fost desemnată ca investitor selectat pentru aceste proiecte, la finalul unei proceduri de selecție organizate de CE Oltenia. Investițiile totale necesare pentru dezvoltarea celor patru parcuri fotovoltaice se ridică la peste 400 milioane de euro, 70% fiind finanțate prin Fondul de Modernizare.

Citeşte şi: Anunț de ultimă oră cu privire la facturile tuturor românilor. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Deci banii de acolo nu îi putem retrage”

În perioada următoare va fi lansată documentația necesară licitației pentru contractarea serviciilor de inginerie, construcție și punere în funcțiune a parcurilor fotovoltaice. Demararea lucrărilor va începe după ce va fi desemnat câștigătorul acestei licitații.

Conform estimărilor din prezent, parcurile fotovoltaice ar trebui să furnizeze energie electrică sistemului național în 2025.

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Citeşte şi: Este oficial! Parlamentul a decis reducerea cu 31% a cotației maxime decontate de stat furnizorilor de energie pentru achiziții