- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ora de iarnă 2023. Când dăm ceasurile înapoi

09 Sep, 20:27 • Bumbeneci Diana
România este tot mai aproape de momentul în care va trece la ora de iarnă. Iată când va trebui să dăm ceasurile înapoi.
Ora de iarnă 2023. Când dăm ceasurile înapoi

Ora de iarnă 2023 este momentul în care ceasurile se dau înapoi și România revine la ora Europei de Est+ 2 UTC. Ora de iarnă este considerată ora-standard, iar românii vor trece la aceasta în scurt timp.

România trece la ora de iarnă

Schimbarea orei se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Trecerea de la ora de iarnă 2023 se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică are loc echinocțiul de toamnă. Pe data de 23 septembrie, echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii. Echinocțiul reprezintă acel moment rar din an (sunt doar două astfel de momente) în care ziua este egală cu noaptea.

Citește și: A plătit 100.000 de dolari pentru a fi înghețat ca să scape de cancer! Povestea lui James Bedford, primul om din lume care a ales criogenarea

ora de iarnă
ora de iarnă

Așadar, anul acesta, revenirea la ora de iarnă se va face la data de 29 octombrie 2023, duminică, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă. Când trecem la ora de iarnă, dormim cu o oră mai mult. Ziua de 29 octombrie 2023 va avea 25 de ore.

Ce trebuie știut este că deși românii vor câștiga o oră în plus de somn, acest lucru le poate afecta.

Până de curând, toate statele membre ale Uniunii Europene erau obligate să schimbe ora de două ori pe an pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală într-o anumită perioadă de timp. Astfel, ceasurile se dau cu o oră înainte în dimineața ultimei duminici din martie și se dau cu o oră înapoi în dimineața ultimei duminici din octombrie, pentru a se reveni la ora standard.

Vezi și: Apare o nouă monedă în România. BNR anunță cum arată și ce valoare va avea

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult