- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Orașul din România care a ajuns rapid pe locul II la poluare! Nu este nici Cluj și nici București

04 Mar, 09:10 • Bumbeneci Diana
Am crezut cu toții că în top 3 orașe care poluează se află Bucureștiul, Clujul și Brașovul, însă lucrurile nu stau chiar așa. Iată ce oraș ocupă, de fapt, locul 2.
Orașul din România care a ajuns rapid pe locul II la poluare! Nu este nici Cluj și nici București

Țara noastră ocupa locul 13 într-un top al statelor europene cu cel mai mare grad de poluare într-un raport pentru anul 2021, iar gradul de poluare crește tot mai mult, de la o zi la alta. Atunci când vine vorba despre marile orașe, se știe că Bucureștiul este considerat ca unul dintre cele mai poluate însă, pe locul doi nu se situează Clujul, așa cum se așteptau românii. Iată ce oraș este al doilea cel mai poluat.

Platforma IQAir prezenta, la începutul anului trecut, un raport detaliat, pe regiuni, state și orașe, în care erau publicate procentele de poluare din toată lumea. La nivel european, România s-a situat pe locul 13, cu 16,3 μg/m3, ceea ce o face una din țările cu un grad mare de poluare, iar la nivel mondial ocupă un loc 66, în acest cz cifrele indicând 15,3 μg/m3.

Orașul din România pe locul doi la poluare

Capitala României s-a poziționat pe locul 58 mondial, având un procent de 14.9 μg/m3. La nivel local însă, a ocupat primul loc, în timp ce locul doi a fost ocupat, potrivit datelor colectate de raportori, orașul Iași.

Și acum câțiva ani, datele Agenţiei pentru Protecţia Mediului Iaşi (APM) confirmau că au fost înregistrate anual depăşiri ale limitei normale a poluării. Iașul a depășit de mai multe ori limitele admise.

Mai poți citi: Alertă de poluare cu petrol pe Dunăre! Apele sunt afectate pe o lungime de minim 6 kilometri

Oarș Iași poluare
Oarș Iași poluare

Gazele de eşapament, traficul intens, coşurile industriale, şantierele de construcţii, încălzirea rezidenţială – toate, laolaltă, se transformă în surse de poluare a aerului. Iar dintre toţi poluanţii atmosferici, pulberile în suspensie şi ozonul de la nivelul solului sunt cei care afectează cel mai grav sănătatea umană“, declara în urmă cu ceva timp ministrul Mediului.

Potrivit statisticilor, în primele luni ale anului trecut, poluarea din municipiul Iaşi a atins cotele maxime, mai ales la finalul lunii martie. Se pare că la acea vreme, senzorii montaţi în şase zone ale oraşului au înregistrat valori de şase ori mai mari decât limita maximă admisă, motiv pentru care autoritățile de la Mediu au cerut urgent o clarificare. Din păcate însă, lucrurile nu s-au rezolvat nici în 2023.

Citește și: Investiție de aproape 6 miliarde de lei în Porturile Constanța și Galați. Cărbunaru: „va permite și conectarea la rețeaua centrală Rin-Dunăre-Alpi, oportunitate importantă pe care România o va valorifica în acest context”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult