- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ordonanță de Urgență! Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie solicită respectarea obligațiilor față de consumatori!

25 Oct, 16:08 • Oprea Alina
S-a emis Ordonanță de Urgență! Executivul destabilizează alimentarea în siguranță cu electricitate și gaz a gospodăriilor și companiilor în prag de iarnă! Schemele de compensare trebuie să fie limitate, după cum a anunțat Guvernul!
Ordonanță de Urgență! Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie solicită respectarea obligațiilor față de consumatori!

Obligațiile față de consumatorii de energie trebuie să fie respectate de către Guvern, după cum solicită și Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, adăugând să nu limiteze schema de compensare a clienților de energie electrică și gaz printr-un proiect de Ordonanță de Urgență. A fost realizat un comunicat de presă în cadrul căruia Federația a făcut declarații cu privire la faptul că măsura propusă va bloca tot lanțul energetic prin incapacitarea achiziției de energie și a plăților pe întregul lanț: de la producător, transportator, la distribuitor și bugetul de stat.

Citește și: Care este schemă de ajutor de stat pentru investiții în energie verde în agricultură? Ministrul Agriculturii: „Din 5 noiembrie 2023, fermierii și procesatorii pot depune proiecte pentru realizarea capacităților noi de producere energie electrică din surse solare sau eoliene”

Noul proiect de Ordonanță de Urgență

Acest nou proiect de Ordonanță de Urgență este dedicat limitării cheltuelilor bugetare, însă destabilizează într-un mod semnificativ capacitatea furnizorilor de a asigura achiziția de energie. Înafară de acest aspect, continuitatea alimentării în siguranță nu va mai fi nici ea disponibilă pentru gospodării și companii în prag de iarnă.

Ordonanță de urgență
Ordonanță de urgență

Furnizorii susțin că și-au îndeplinit îndatoririle, printre acestea numărându-se următoarele: obligațiile rezultate din reglementări, preț plafonat la energie, dar și prefinanțarea diferenței de cost. Totuși, ACUE solicită autorităților să respecte obligațiile față de consumatorii de energie, pentru că este necesar ca aceștia să îndeplinească obligațiile la care s-au angajat prin propriile reglementări, respetiv să deconteze sumele datorate pentru compensarea clienților.

„Prin articolul propus, Guvernul limitează, de fapt, aplicarea reducerilor de preț la clientul final. Banii necesari sunt promiși de stat clienților de energie pentru acoperirea diferenței de preț, între prețul real și cel plafonat, nu sunt pentru furnizori. Furnizorii sunt folosiți ca intermediari pentru prefinanțarea acestor scheme de sprijin. Dacă nu mai poate susține plafoanele de preț, statul trebuie să găsească soluții alternative. Furnizorii și-au exprimat disponibilitatea de a participa la o discuție reală, cu factorii de decizie relevanți. Apreciem înțelegerea manifestată de colegii din plenul Consiliului Economic și Social și deschiderea la dialog a reprezentanților Ministerului Energiei.”, a comunicat Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE, potrivit Economedia.

Datoriile statului către furnizori

Din acest punct de vedere, al energiei, statul român are destul de multe probleme, ceea ce implică cheltuirea a 20 de miliarde de lei din păartea statului român cu decontarea facturilor la energie și gaze. Pe de altă parte, Ministerul Energiei are nevoie de bani pentru rectificare, mai exact, de 3 miliarde de lei, conform declarației care a venit din partea lui Sebastian Burduja, Ministrul Energiei. Potrivit celo de la Hotnews, Sebastian Burduja a mai declarat că suprataxarea sectorului energetic a fost cel care a ajutat bugetul de stat să câștige mai mult decât atât. Ministrul Finanțelor a comunicat la începutul lunii curente faptul că decontarea facturilor nu va fi decât un pericol pentru ținta de deficit bugetar.

„Eu, ca ministrul al Energiei, militez pentru menținerea schemei de plafonare-compensare exact așa cum este ea. De asemenea, voi milita pentru plata la timp sau cât mai din scurt a sumelor pe care statul le datorează furnizorilor de energie și gaze. Tot românul trebuie să știe că diferența dintre preț și factură este suportată de companiile din furnizare.”, a declarat Sebastian Burduja, potrivit sursei citate.

Furnizorii încă așteaptă banii din partea Ministerului Energiei, având foarte multe restanțe, acestea fiind în valoare de 1,25 miliarde de lei. La rectificare s-au cerut 3 miliarde de lei pentru susținerea acestor deconturi până la finalul anului.

Foarte important de menționat faptul că suprataxarea sectorului a ajutat Ministerul Finanțelor să încaseze mai mult decât era cazul, odată cu declanșarea crizei energetice.

„Însă trebuie să verificați cu Ministerul Finanțelor cât s-a încasat la bugetul de stat în contextul crizei energetice din taxarea suplimentară a companiilor energetice, din dividendele pe care companiile le-au transmis către bugetul de stat. Toate aceste sume acoperă, din datele pe care noi le avem, sumele cheltuite cu această schemă. Acoperă îndestulător aceste sume.”, a adăugat Ministrul Energiei, potrivit sursei citate.

Citește și: Ministerul Energiei vine cu noi estimări: „Pe ritmul actual, până la final de 2025, vorbim despre 236.000 de prosumatori, iar până în 2030 de 350.000 de prosumatori sau mai mult”