- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ouăle riscă să devină produse de lux în România! „Preţul ar fi influenţat de gripa aviară”

31 Jan, 17:54 • Bumbeneci Diana
Gripa aviară duce la majorări de preț. Ouăle ar putea ajunge la prețuri de lux pentru români.
Ouăle riscă să devină produse de lux în România! „Preţul ar fi influenţat de gripa aviară”

Gripa aviară ce a creat din nou probleme în câteva ferme mari din România ar putea avea în viitorul apropiat o serie de efecte grave și extrem de importante asupra prețurilor. Chiar de luna viitoare și poate și în jurul Paștelui, ouăle au toate șansele să devină alimente atât de scumpe încât nu toți românii le vor mai putea cumpăra.

Ouă mai scumpe, din cauza gripei aviare

Conform Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară, citată de TVR, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost deja sacrificate. Lucrurile nu se opresc aici: numărul păsărilor ucise continuă să crească, inclusiv în țara noastră. În afară de costurile mai mari de producție cu furajele și utilitățile, gripa aviară face ravagii.

„În momentul în care efectivele sunt sacrificate în număr mare, oferta fiind mică pe piaţă, automat fiind o cerere foarte mare, preţul creşte. Preţul ar fi influenţat de gripa aviară, undeva între 10 şi 15%”, a declarat Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă Iaşi, pentru TVR.

ouă
ouă

Te mai poate interesa și: În timp ce românii nu primesc sprijin pentru creșterea animalelor, România importă carne în valoare de 1,22 miliarde de euro

Reamintim că ultimul focar de gripă aviară a fost confirmat la o a treia fermă avicolă de pe plaftorma Codlea, în jud. Brașov. În aceste sens, alte peste 113.000 de păsări vor fi eutanasiate, pe lângă cei 130.000 de curcani care vor fi sacrificați în primele două ferme, iar specialiștii ANSVSA se tem că acesta este doar începutul, având în vedere că gripa se tot extinde la fermele mari.

Analiștii susțin că Europa se confruntă în prezent cu cea mai puternică epidemie de gripă aviară raportată în ultimii ani. Potrivit autorităților sanitar-veterinare, aproximativ 50 de milioane de păsări au fost sacrificate în fermele afectate. Din 2022 și până acum, ouăle s-au scumpit în medie cu peste 70%, conform statisticilor oficiale.

Ai mai putea citi: Toți producătorii de legume trebuie să știe! Guvernul a luat o decizie privind sprijinul cuplat

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult