- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Parcul auto intră pentru prima oară în istorie. Care sunt motivele

17 Feb, 09:34 • Stefan Simion
Un nou record pentru România. Parcul auto al țării intră pentru prima oară în istorie. Motivele sunt unele incredibile.
Parcul auto intră pentru prima oară în istorie. Care sunt motivele

România înregistrează un nou record! Parcul auto al țării a ajuns pentru prima dată în istorie, iar motivele acestui succes sunt unele incredibile, citează profit.ro.

Parcul auto din România se află în atenția publicului în aceste momente. Acesta a intrat pentru prima dată în istorie, la 10 milioane de vehicule. 8 milioane dintre acestea sunt autoturisme, iar trei sferturi au mai mult de 12 ani.

Peste 10 milioane de vehicule în parcul auto

România a înregistrat un nou record. Peste 10 milioane de vehicule circulă pe șoselele din țară. 80% dintre ele sunt autoturisme, numărul fiind estimat la 7.865.186, iar restul (1.060.178) sunt vehicule comerciale, mai exact, remorci, tractoare, motociclete și nu numai. Categoria mașinilor care depășesc vechimea de 20 ani este una destul de mare. Mașinile cu normă de poluare non-euro sunt și ele prezente, fiind înregistrate 2.4 milioane de unități de acest tip.

Citește și: Ce se întâmplă cu mașinile diesel în țara noastră. Ce autoturisme preferă acum românii

Numărul de autoturisme care au o vechime între 16 și 20 ani a fost aproximat la 2.4 milioane. În ceea ce privește unitățile care au între 0 și 10 ani, se pare că acestea sunt estimate la un număr de 1.5 milioane. Aproximativ 700.000 dintre ele au până la 5 ani vechime. Mașinile identificate au multe șanse să se confrunte cu defecțiuni tehnice, și de asemenea, riscul de poluare este unul major.

parcul auto
parcul auto

Mai mult de jumătate din autoturisme sunt echipate cu motoarele diesel, astfel, 3.9 milioane de mașini produc particule de fum. A fost înregistrat un număr apropiat pentru vehiculele care au motor clasic pe benzină, dar cu toate acestea, mașinile electrice reprezintă doar 0.3% din totalul înregistrat la parcul de autoturisme.

Cele cu motorizări hibrid reprezintă 1.6% din totalul mașinilor aflate în circulație, înregistrându-se un număr de 127.331 unități. După 33 ani de la momentul în care a avut loc Revoluția, străzile României nu mai sunt circulate predominant de mașinile companiei Dacia. Volkswagen a reușit să depășească autoturismele mărcii menționate, cu peste 6.000 de unități. Ambele au înmatriculat un număr de 1.37 milioane, topul fiind continuat de Opel și Ford.

Vezi și: Mașini electrice și hibrid, cu kilometrajul dat înapoi. La ce mărci trebuie să fiți atenți dacă cumpărați un autoturism second-hand

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult