- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria

14 Mar, 22:17 • Bumbeneci Diana
Președintele Klaus Iohannis este așteptat mâine în Bulgaria, pentru o întrunire oficială cu omologul său bulgar. Cei doi lideri vor dezbate parteneriatul strategic dintre România și Bulgaria.
Pas important în lupta pentru aderarea la Schengen! Președintele Iohannis pleacă în Bulgaria

Preşedintele Klaus Iohannis va efectua miercuri, 15 martie, o vizită oficială în Bulgaria, la Sofia, la invitaţia omologului său Rumen Radev. Cei doi vor semna o declaraţie comună privind parteneriatul strategic între cele două ţări. Anunțul a fost de Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis și Rumen Radev vor purta noi discuții despre Schengen

Conform Administraţiei Prezidenţiale, vizita are loc în continuarea dialogului susţinut la nivel înalt dintre România şi Bulgaria, atât în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală, cât şi în plan european şi euroatlantic, având în vedere mai ales provocările de securitate generate de războiul din Ucraina.Punctul central al vizitei va fi ridicarea relaţiei româno – bulgare la nivel de Parteneriat strategic, prin semnarea de către cei doi preşedinţi a unei declaraţii comune în acest scop.

„Parteneriatul strategic este rezultatul interesului reciproc al României şi Bulgariei, ca state vecine şi prietene, de intensificare a cooperării în numeroase domenii de interes comun şi stabileşte direcţiile de dezvoltare viitoare a cooperării româno – bulgare”, arată Administraţia Prezidenţială.

Vezi și: Scandalul „Schengen” continuă! Iohannis distruge orice dezbatere cu privire la votul separat în JAI. „România nu renunță la Bulgaria”

Klaus Iohannis și Rumen Radev
Klaus Iohannis și Rumen Radev

Potrivit Administrației Prezidențiale, declaraţia de parteneriat strategic face referire la intensificarea dialogului politic bilateral, „încurajarea schimburilor economice şi a cooperării transfrontaliere, îmbunătăţirea conectivităţii şi a infrastructurii dintre cele două ţări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securităţii energetice, promovarea energiei verzi. De asemenea, documentul se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum şi la colaborarea întărită în domeniile apărării şi securităţii, în contextul dificultăţilor numeroase provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susţinerea în continuare a Kievului, întărirea Flancului estic al NATO şi restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre”.

Printre subiectele de pe agenda de discuţii a celor doi şefi de stat se află dezvoltarea schimburilor economice şi a investiţiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătăţirii infrastructurii fluviale şi rutiere, precum şi avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independenţa şi securitatea energetică a celor două ţări. Preşedintele Iohannis şi omologul său bulgar vor discuta şi despre obiectivul comun al aderării la spaţiul Schengen şi vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an”, se menţionează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Te mai poate interesa: Azerbaidjanul are planuri mari în legătură cu gazele naturale din România. Ce mesaj a transmis acesta la întâlnirea cu Iohannis

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult