- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pas important pentru includerea României în programul Visa Waiver. Marcel Ciolacu a înființat un Comitet special

12 Jul, 18:54 • Lupu Alexandra
Marcel Ciolacu a înființat un Comitet pentru aderarea României la Visa Waiver. Iată cele mai noi informații.
Pas important pentru includerea României în programul Visa Waiver. Marcel Ciolacu a înființat un Comitet special

Marcel Ciolacu nu stă pe gânduri. Premierul României a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul Visa Waiver, de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, informează profit.ro.

Pas important pentru programul Visa Waiver

Marcel Ciolacu a decis înființarea unui Comitet pentru aderarea României la Programul Visa Waiver. Din Comitet vor face parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Serviciului Român de Informații și responsabili ai Cancelariei Prim-Ministrului.

Citește și: România și Bulgaria, tot mai aproape de aderarea la Schengen! Se ia în calcul recompensarea financiară a celor două țări. În ce condiții s-ar aloca sume istorice de bani

„Comitetul este prezidat de șeful Cancelariei Prim-Ministrului sau, în lipsa acestuia, de consilierul de stat din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, desemnat coordonator național pentru aderarea României la Programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii”, se arată în decizie.

Comisarul-șef de Poliție Valentin Vătăjelu a fost ales coordonator național pentru Visa Waiver. Comitetul proaspăt înființat are responsabilitatea de a stabili un calendar de activitate pentru îndeplinirea acțiunilor din Planul de lucru, monitorizarea și evaluarea progresului realizat în atingerea obiectivelor și cerințelor Programului, monitorizarea implementării măsurilor și politicilor necesare.

Totodată, printre atribuțiile Comitetului proaspăt înființat se mai numără și identificarea deficiențelor și elaborarea unor soluții adecvate, iar în cele din urmă, efectuarea de demersuri în vederea alinierii legislației și politicii interne la standardele și cerințele programului Visa Waiver.

De asemenea, Comitetul va iniția și coordona „campanii de informare și conștientizare publică pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la Programul Visa Waiver și procesul de aderare la acest program, inclusiv prin furnizarea de informații clare și accesibile despre cerințe, proceduri și beneficii, precum și răspunsuri la întrebările și preocupările cetățenilor, alături de instituțiile competente”.

Un proiect de lege care susține admiterea României în programul Visa Waiver a fost inițiat în martie 2023 de către doi senatori americani. Cu toate acestea, proiectul de lege nu a avansat deloc. Dacă ar fi adoptat de Congres și promulgat de președintele Joe Biden, acesta ar permite șefului Homeland Security să includă România în program, fără respectarea criteriilor de admitere, stipulate în Legea Imigrației și Naționalității. Totodată, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec, a declarat în mai multe interviuri recente că speră ca vizele pentru români să fie eliminate în timpul mandatului ei.

Vezi și: Ce trebuie să facă România pentru a intra în Visa Waiver. Cum poate evita regula ratei de refuz de 3%