- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

România și Bulgaria, tot mai aproape de aderarea la Schengen! Se ia în calcul recompensarea financiară a celor două țări. În ce condiții s-ar aloca sume istorice de bani

11 Jul, 13:41 • Constantin Cristina
Parlamentul European dezbate o nouă rezoluție asupra aderarea României și Bulgariei la Schengen. Europarlamentarii solicită Comisiei despăgubiri pentru cele două state.
România și Bulgaria, tot mai aproape de aderarea la Schengen! Se ia în calcul recompensarea financiară a celor două țări. În ce condiții s-ar aloca sume istorice de bani

Parlamentul European cere ca Bulgaria și România să adere la Schengen până la finalul anului în curs. Europarlamentarii sunt de părere că cele două state îndeplinesc toate condițiile necesare, potrivit digi24.ro.

Citește și: Vestea momentului! Statul român are o șansă în plus pentru a adera la spațiul Schengen. „România îndeplineşte toate criteriile”

Se dezbate un nou plan pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen până la finalul anului 2023. Comisia acordă compensații financiare celor două state

oficialii europeni dezbat azi, 11 iulie o nouă rezoluție prin care își reiterează sprijinul pentru accederea celor două state vecine la Schengen, mai mult aceștia solicită Comisiei Europene să evalueze costurile neaderării și să analizeze eventuale opțiuni pentru a acorda compensații financiare celor două state.

Eurodeputații susțin că „un spațiu Schengen mai extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică, în timp ce situația actuală este «instrumentată de propaganda anti-UE» în cele două țări. Textul subliniază, de asemenea, consecințele economice și de mediu ale menținerii celor două țări în afara spațiului Schengen și îndeamnă Comisia să estimeze costurile neaderării pentru România și Bulgaria și să analizeze opțiunile privind mecanismele de compensare financiară”.

Schengen
Schengen

Mai mult, europarlamentarii au explicat că respingerea României și a Bulgariei este în dezacord cu obiectivele UE de neutralitate climatică. De asemenea, aceștia au mai adăugat că împiedicarea liberei circulații a mărfurilor între statele membre europene, în special menținerea celor două state vecine în afara Schengen, aduce „pagube ireparabile” mediului.

Această situație în care ne aflăm duce la mai multe dezavantaje, decizia fiind în dezacord cu țintele de neutralitate climatică ale Uniunii. Sănătatea șoferilor, a agenților vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de poluarea crescută, cauzată de miile de vehicule care așteaptă să treacă granița în fiecare zi, în condițiile în care emisiile de dioxid de carbon se ridică la aproximativ 46.000 de tone în fiecare an, spun deputații europeni.

Oficialii au cerut ca România și Bulgaria să primească compensații financiare, oferind aceleași argumente „instrumentalizarea situației de propaganda anti-UE, inclusiv de propaganda rusă” și „slăbirea capacității UE de a-și promova valorile și buna guvernare în țările terțe”.

Statele care au rămas în afara spațiului de liberă circulație sunt România, Bulgaria, Cipru, Irlanda, iar restul îndeplinesc toate condițiile necesare, fiind incluse și statele terțe, precum: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Alte articole: DOCUMENT oficial. Spania va finaliza negocierile pentru ca România și Bulgaria să adere la spațiul Schengen