- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Patru zile lucrătoare pe săptămână sau 30 zile de concediu de odihnă pentru angajați! Măsurile sunt clarificate în Codul Muncii

24 Feb, 20:10 • Lupu Alexandra
Vești bune pentru salariați! Măsurile clarificate în Codul Muncii le permit acestora să lucreze doar patru zile pe săptămână sau să beneficieze de 30 zile de concediu de odihnă.
Patru zile lucrătoare pe săptămână sau 30 zile de concediu de odihnă pentru angajați! Măsurile sunt clarificate în Codul Muncii

Angajații se bucură de noi avantaje! Plângerile în ceea ce privește lipsa timpului liber pot fi reduse cu ajutorul a două măsuri clarificate în Codul Muncii, spune avocatnet.ro.

Soluțiile sunt încurajate de tendințele actuale din domeniul resurselor umane, și mai mult de atât, angajatorii nu trebuie să achite costuri suplimentare dacă aleg să implementeze una dintre cele două sugestii. Măsurile prevăzute în Codul Muncii se referă la acordarea a 30 zile de concediu de odihnă sau la prestarea activităților de muncă în doar 4 zile pe timpul săptămânii. Angajatorilor le este permisă implementarea acestor proceduri demult.

Codul Muncii, avantajos pentru salariați

Prevederile explicate în Codul Muncii le permit demult timp angajatorilor să încadreze activitatea în 4 zile lucrătoare, în loc de 5. Acest lucru este posibil în funcție de domeniul de activitate și de specificul acesteia, dar cu toate acestea, este necesară respectarea duratei normale de muncă.

Vezi și: Codul Muncii se schimbă! Amendă de până la 30.000 de lei pentru nerespectarea noilor prevederi

„Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcție de specificul unității sau al muncii prestate, se poate opta și pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână”, prevede Codul Muncii.

Codul Muncii
Codul Muncii

„Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum și în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absența acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern. Programul de lucru inegal poate funcționa numai dacă este specificat expres în contractul individual de muncă”, menționează legislația intrată în vigoare.

A doua măsură se referă la acordarea a 30 zile de concediu de odihnă, în loc de 20. Acest lucru poate fi stipulat în cadrul unui act adițional, atașat la contractul de muncă al salariatului. Beneficiul nu aduce costuri suplimentare angajatorului, însă acesta trebuie să fie de acord cu implementarea acestei măsuri, asigurându-se că schema de activitate profesională nu are de suferit în urma acestei decizii.

Citește și: Contractul de muncă „la cerere” și cel „cu mai mulţi angajatori şi un singur angajat” au fost avizate pentru a fi introduse în Codul Muncii. PSD a renunțat la ”contractul de zero ore”