- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pelerinajul de Sf. Parascheva, o afacere profitabilă: icoanele se vând şi cu 1000 de lei, cazări de 600 lei pe noapte

14 Oct, 13:37 • Cornel Ghimeșan
De la începutul pelerinajului de Sf. Parascheva, peste 175.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aşezată într-un baldachin în curtea catedralei ieşene. 
Pelerinajul de Sf. Parascheva, o afacere profitabilă: icoanele se vând şi cu 1000 de lei, cazări de 600 lei pe noapte

Veniți direct de la serviciu, de la şcoală sau de departe, din diverse părţi ale ţării, oamenii au aşteptat şi patru ore să se roage la Cuvioasa Parascheva. Au fost motivați de credinţă şi speranţă, dar şi de vremea blândă. Aproape de miezul nopții, peste 3000 de oameni erau încă la rând și înaintau spre esplanada Mitropoliei ca să ajungă la racla cu moaștele Cuvioasei.

Aproape 200.000 de pelerini au venit să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Mulţi au plătit cazare, masă, dar nu au plecat acasă cu mâna goală și au ținut să-și cumpere măcar un suvenir. Cei mai mulți și-au cumpărat icoane de dimensiuni mici, mir și tămâie. Alții au investit sute de lei în amintiri sfințite de la Iași.

Pelerinajul de Sf. Parascheva; preţuri de la 3 lei la 1000 de lei

În funcție de bugetul fiecăruia, aceștia au plătit de la 3 până la peste 1.000 de lei pentru o icoană care o înfățișează pe Cuvioasa, scrie BZi.ro.

La magazinul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și la tarabele cu produse bisericești a fost coadă. „Se dau cel mai bine iconițele de 3 lei, 10 lei, tămâia, mirul. Oamenii vin de peste tot din țară și cumpără de la noi. Vor să aibă ceva, o amintire, de la Sfânta Parascheva. Anul acesta e mai multă lume, au venit mai mulți credincioși”, susține un alt comerciant.

Studiu PwC: Salariile vor creşte în medie cu aproape 10% în 2023. Zilele libere au „bătut” tichetele de masă în topul beneficiilor din 2022

Cei care au avut un buget mai mare au plătit de la câteva sute la peste 1.000 de lei pentru o icoană. „Aceste icoane este făcută din lemn, nuc sau cireș, este argintată, iar coroana are zirconiu. În București sunt făcute. Am observat că sunt persoane care cumpără și mai scumpe, vor ceva mai deosebit. Am dat și icoane de câteva sute de lei, și de peste 1.000 de lei. Unii credincioși vin și iau în fiecare an. Anul acesta e mai bine la vânzări pentru că e după pandemie”, mai spune unul dintre comercianții veniți la Iași.

Pelerinajul de Sf. Parascheva

Pelerinajul de Sf. Parascheva: cazare şi de 600 de lei pe noapte, hotel de 5 stele ocupat integral

Dispuși să plătească de la 250-270 de lei pe zi la cele mai ieftine pensiuni, până la circa 600 de lei la cele mai scumpe hoteluri, câteva mii de pelerini s-au cazat peste tot prin Iași: de la pensiunile din periferie, la hotelurile de 4 și 5 stele din centru. Autoritățile estimează că vârful pelerinajului de anul acesta de la moaștele Sfintei Parascheva va fi în intervalul 13-14 octombrie, când vor fi în permanență circa 50.000 de oameni în rând, aceștia așteptând circa 20 de ore până să ajungă să se închine. Conform estimărilor oficiale, în cinci zile de pelerinaj s-au închinat deja peste 110.000 de persoane, iar alte 20.000 au participat la procesiunea Calea Sfinților, de duminică, atunci când racla cu moaștele a fost purtată pe străzile orașului.

Libertatea a vorbit cu reprezentanții celor mai cunoscute 20 de hoteluri din Iași și am găsit unul singur care nu era ocupat în întregime. „Avem momentan o cameră liberă în perioada 13 – 15 octombrie. Avem în total 47 de camere, iar media tarifelor pentru o nopte de cazare este puțin peste 270 de lei”, au precizat reprezentanții Hotelului Bellaria. Sunt mai multe hoteluri de 4-5 stele care ne-au transmis că media tarifelor pe noapte la cele câteva sute de camere pe care le au este de 350-400 de lei, iar cele mai mari costuri ajung și aproape de 500 de euro, pentru apartamentele de lux. Cât au scos din buzunar doar pentru cazare Iar reprezentanții hotelierilor spun că experiența din ultimii ani și discuțiile cu invitații care au ajuns deja în Iași le confirmă ipoteza: este vorba în majoritatea lor de pelerini. Într-o lună normală, spun aceștia că ar avea gradul de ocupare în jur de 50-60% pe perioadă de toamnă: încep conferințele, anul universitar aduce invitați de peste tot din lume, fiind și tot felul de târguri educaționale sau evenimente de business.

„Momentan este plin 100% hotelul nostru toată săptămâna. Avem 68 de camere, pe 13 și 14 noaptea este plin, deja sâmbătă noaptea, pe 15 octombrie apar primele camere libere. Vorbim în general despre oameni care participă la pelerinaj, după experiența din anii precedenți”, au explicat reprezentanții Hotelului Unirea, aflat în Piața Unirii, în zonă centrală.

Primele locuri care s-au ocupat sunt cele din pensiunile și hotelurile mici, dar care aveau și ele prețuri ce porneau de la 250 de lei, deși se află în periferia orașului. Un hotel de măcar 3 stele în centru a avut ca tarif, pe noapte, măcar 400 de lei, iar cele care oferă pachete cu camere mai mari și mic dejun inclus au avut și prețuri de minimum 500 de lei pe noapte. Hotelul Moldova, spre exemplu, de trei stele, aflat în apropierea Palatului Culturii și la 10 minute de mers pe jos până la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a avut, în medie, 340 de lei camera dublă, iar în această săptămână este ocupat integral – toate cele 143 de camere, inclusiv cele de regim superior. Hotel de 5 stele ocupat integral Și singurul hotel de cinci stele din Iași, Pleiada, este ocupat integral. Cele 65 de camere și 3 apartamente au fost rezervate din timp, însă solicitările au venit și ulterior, oamenii fiind redirecționați către alte variante de cazare în oraș. „În mare parte, în această perioadă a anului, avem un grad de ocupare de măcar 70%, dar acum avem 100%, diferența de 30% s-a dat fără nicio problemă, s-a ocupat foarte repede în astfel de sejururi, când sunt vârfuri precum pelerinajul la Sfânta Parascheva. Media este între 500 și 600 de lei camera/noapte”, au precizat reprezentanții Pleiada pentru Libertatea.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a oferit, la finalul Sfintei Liturghii de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, distincţia ”Crucea Sfântului Iosif cel Milostiv” mai multor persoane implicate în ajutorarea refugiaţilor din Ucraina.
Printre cei care au urcat pe scena amplasată pe pietonalul din faţa catedralei s-a numărat preotul Marcel Bobârcă de la Parohia Sculeni, judeţul Iaşi. Părintele Bobârnă a stat în Vama Sculeni pentru a-i întâmpina pe refugiaţi, în timp ce soţia sa, cadru didactic, a scris iîmpreună cu elevii său mesaje şi au făcut desene pentru copiii refugiaţi din Ucraina care au ajuns în România.

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

A doua persoană invitată pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie a fost părintele Costel Rumega, în prezent preot la Parohia ”Sfântul Nicolae” din Rădăuţi Prut, Protopopiatul Darabani.

„În clipele cele mai grele, întreaga familie a preotului Rumega a venit în sprijinul refugiaţilor din vamă. Motivaţia părintelui şi a familiei sale vine din preocuparea pe care o are faţă de cei năpăstuiţi. Anul acesta, în vamă, părintele Costel a trecut prin stări sufleteşti de nedescris: a văzut oameni bolnavi de cancer, persoane cu deficienţe fizice, maşini ciuruite de gloanţe, bunici şi femei cu copii care au plâns împreună, trăind alături de ei momente de grea încercare, ajutându-i pe fiecare în parte”, au precizat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

De asemenea, a fost invitat pe scena unde s-a slujit Sfânta Liturghie şi părintele Mihai Haraga, de la Parohia ”Sfântul Gheorghe” din Ştefăneşti-Târg, Protopopiatul Săveni.

„Doamna preoteasă este angajată la Poliţia de Frontieră din Vama Stânca, fiind alături de părintele la ieşirile din tură, contribuind foarte mult la buna gestionare a crizei refugiaţilor: traducea, oferea hrană, caza şi forma grupuri pentru transport în alte locaţii. În ajutorarea refugiaţilor, crezul părintelui a fost acesta: „Nu putem noi, oameni simpli, să luptăm cu tot răul din lume. Dar putem, acolo unde am fost lăsaţi de Dumnezeu, să întindem mâinile pentru a ajuta. Şi, dacă toţi vom face asta, întreaga lume va fi un lanţ de mâini care ajută, un lanţ de bunătate şi iubire.” O mărturie a unei familii refugiate care l-a impresionat pe părintele Mihai a fost aceasta: „Voi nu o să ne mai ţineţi minte pentru că ajutaţi zilnic zeci de refugiaţi, dar noi nu o să vă uităm niciodată!”, au precizat reprezentanţii MMB.

Pe scenă a urcat şi părintele Oleg Petrov, care în prezent slujeşte într-o suburbie a oraşului Odesa.  Soţia sa face voluntariat şi a reuşit să ajute 16.000 de refugiaţi pentru a fi cazaţi în România, iar la parohia preotului Oleg Petrov se aduc alimente şi se gătesc alimente, inclusiv pentru soldaţii din Ucraina.

A mai fost premiată de către IPS Teofan şi Valentina Haidău, o pensionară din Iaşi, care a stat la un moment dat în vamă 80 de ore neîntrerupt.

Pelerinajul de Sf. Parascheva: medalii şi distincţii

Cei premiaţi au primit fiecare în dar câte o Biblie, o diplomă de recunoştinţă şi distincţia ”Crucea Sfântul Iosif cel Milostiv”. În finalul Sfintei Liturghii, la care au participat zeci de preoţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, le-a spus credincioşilor că arma cea mai importantă este rugăciunea. Înaltul prelat i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage seara şi pentru cei afectaţi de războiul din Ucraina.

”Nu este o armă mai importantă decât rugăciunea. Iar dumneavoastră ştiţi prin propria experienţă acest lucru. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresaţi lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiţi-vă seara la rugăciune de chipul celor care-au căzut sub bombe, de mamele lor de-acasă, de soţii şi de pruncii lor. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumnezeiasca Psaltire pot aduce mult, chiar foarte mult, pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-l pe Dumnezeu să vină cu mâna sa ocrotitoare, apărându-ne şi pe noi, şi pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului”, a declarat ÎPS Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Peste 15.000 de persoane au asistat vineri la Sfânta Liturghie de la Catedrala Mitropolitană, în timp ce alte 15.500 de credincioşi, potrivit estimărilor jandarmilor, se aflau la rând pentru a se închina la sfintele moaşte.

>De la începutul pelerinajului, 175.000 de oameni au trecut pe la racla cu sfintele moaşte aşezată într-un baldachin în curtea catedralei ieşene.

>Pelerinajul religios de la Iaşi se va încheia la sfârşitul acestei săptămâni, racla cu sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva urmând să fie reintrodusă în interiorul catedralei.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult