- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

13 Oct, 22:25 • Bumbeneci Diana
Ministerul Afacerilor Interne anunță că peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Iată ce persoane își vor sărbători ziua de naștere, cu ocazia marii sărbători religioase.
Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

Un număr de 43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai întâlnit prenume feminin fiind Paraschiva – peste 35.000, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Ce români își celebrează numele de Sfânta Parascheva

Potrivit MAI, sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie.

 Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”
Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Cuvioasei Parascheva. Cui spunem „La mulți ani”

În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea:

– Chiva – 427;
– Chivuţa – 567;
– Pachiţa – 411;
– Parasca – 1.135;
– Parascheva – 1.884;
– Paraschieva – 45;
– Paraschiva – 35.046;
– Paraschivuţa – 2;
– Paraschiţa – 77;
– Parastiţa – 8;
– Vuţa – 47.

În ceea ce priveşte prenumele masculine, MAI furnizează următoarea statistică:

– Chivu – 226;
– Chivuţă – 2;
– Paraschiv – 3.061;
– Paraschivu – 12;
– Paraschiţă – 6;
– Petcu – 105.

Cuvioasa Parascheva , cunoscută și sub numele de Paraschiva printr-o confuzie cu Sfânta Paraschiva sau Paraschevi din Roma, o martiră romană din secolul al II-lea, este o sfântă venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental, sfânta patroană (ocrotitoare) a Moldovei. S-a născut la sfârșitul secolului al X-lea, în satul Epivat, (ortografiat și Epivates sau Epibatos), Tracia, nu departe de Constantinopol, din părinți bogați și binecredincioși. Ziua ei de pomenire este 14 octombrie, care a fost data decesului său, în secolul al XI-lea.

Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521, așa cum arată scrierile religioase. Ulterior, undeva la jumătatea anului 1641, în data de 13 iunie, moaștele sale au fost aduse la Iași, de la Constantinopol, de către domnul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierarhi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului Constantinopolului de atunci, Partenie I, și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Începând din anul 1889, moaștele sale au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iași. În aceste zile, zeci de mii de români s-au închinat la racla Sfintei Cuvioase, în unul dintre cele mai mari pelerinaje organizate de Biserica Ortodoxă Română.

Te-ar mai putea interesa: Kaufland oferă vouchere pentru românii care vor duce la schimb echipamentele electrice și electronice vechi

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult