- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensia obligatorie. Creșteri de 32,1% în activele fondurilor de pensii private obligatorii!

12 Nov, 17:15 • Oprea Alina
Pensia privată obligatorie a înregistrat creșteri imense. Acestea sunt într-un procent de 32,1%, fiind o comparație masivă față de anul trecut, aceeași perioadă!
Pensia obligatorie. Creșteri de 32,1% în activele fondurilor de pensii private obligatorii!

La finalul lunii Septembrie 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de 117,18 miliarde lei, ceea ce a înregistrat o creștere de 32,1% față de nivelul înregistrat la aceeași dată din 2022. Aceste statistici au fost efectuate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.

“Investițiile fondurilor de pensii administrate privat s-au realizat într-un procent de 93% în active românești, majoritatea fiind denominate în lei. O mare parte a instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau acțiuni listate la BVB.”, se explică într-un raport citat de Agerpres, conform celor furnizate de profit.ro.

Conform statisticilor furnizate de către sursele menționate, contribuțiile care au fost încasate în luna Septembrie au fost în valoare de 1,07 miliarde de lei, în timp ce contribuția medie a fost de 266 de lei. Astfel au fost generate niște creșteri ce au fost înregistrate în anumite statistici. Mai mult decât atât, majoritatea instrumentelor românești sunt reprezentate de titluri de stat sau de acțiuni listate la BVB, dar putem vorbi și despre obligațiuni.

Pensia privată
Pensia privată

Ai putea fi interesat și de: Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Mărirea salariilor, risc inflaţionist. În privinţa pensiilor, să vedem despre ce e vorba. Deocamdată este cam mult zgomot, că se aplică de la anul, că e indexare, că mai vine ceva în plus”

Creștere în activele fondurilor în pensia privată!

La finalul lunii septembrie a anului curent, titlurile de stat erau cele care dețineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de aproximativ 75,507 miliarde de lei, respectiv 64,4%. Pe locul doi se aflau acțiunile, care însumau 27,268 miliarde de lei (23,3%), iar pe poziția a treia erau obligațiunile corporative, cu 5,964 miliarde de lei (5,1% din total active).

Conform Autorității de Supraveghere Financiară, în luna Septembrie a anului 2023, fondurile de pensii private obligatorii aveau, aproximativ, 8.089.360 milioane de participanți. Acest număr este unu, uluitor, dat fiind faptul că oamenii nu mai sunt adepții acestor fonduri de pensii private obligatorii. În contextul Pilonului II sunt active care au următoarele fonduri de pensii: Metropolitan Life, Aripi, AZT Viitorul Tău, BCR, BRD, NN și Vital.

Ai putea fi interesat și de: Nemulțumirile PNL au stârnit reacții din partea Ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu: „Aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie.”