- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pilonul II de pensii ajunge la un nou record. Ce se ascunde în spatele cotizațiilor de peste 3,2 miliarde de lei

08 May, 10:17 • Bumbeneci Diana
Cresc tot mai mult cotizațiile românilor la Pilonul II de pensii private: ce se ascunde în spatele cifrelor
Pilonul II de pensii ajunge la un nou record. Ce se ascunde în spatele cotizațiilor de peste 3,2 miliarde de lei

Românii sunt tot mai interesați de pensiile private. Aceștia au cotizat cu 3,2 miliarde de lei la pensiile private obligatorii Pilon II în primul trimestru din 2023, cu 20% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2022, notează Ziarul Financiar.

Cresc cotizațiile la Pilonul II

Datele analizate de sursa citată scot în evidență faptul că 3,75% din venitul brut al unui salariat merge la un fond de pensii private Pilon II. Contribuţie medie lunară de 249 de lei. Din 8 milioane de participanţi ai fondurilor de pensii private Pilon II, aproximativ 4 milioane virează activ în fiecare lună l 20% din contribuţii, în companii listate.

Ai mai putea citi și: Ordonanța austerității intră în vigoare săptămâna aceasta! Ce măsuri va lua Guvernul

pensii Pilon II
pensii Pilon II

Viitorii pensionari ai României, mai exact cei care acum sunt salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâneţe, au virat 3,2 miliarde de lei în primele trei luni din 2023 către fondurile de pensii private obligatorii Pilon II. Datele arată că aceștia au cotizat cu mai mult cu 19% faţă de acelaşi trimestru din 2022, arată calculele realizate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Creşterea vine în contextul în care numărul de participanţi ai fondurilor a urcat cu 192.000 de persoane, dar şi pe fondul majorărilor salariale din ultima perioadă de timp. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică, cele de la februarie 2023, arată că salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creştere cu 14,8% faţă de aceeaşi lună din 2022.

Vezi și: Nicolae Ciucă anunță noi măsuri luate de Guvern în urma discuției cu fermierii. „Proiectul de act normativ se află deja în analiza și dezbaterea Parlamentului și va fi gata cât mai repede posibil”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult