- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

PENSII 2023. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă

07 Jan, 12:15 • Bucătaru Gabriela
Românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă în anul 2023 trebuie să atingă vârsta standard de pensionare şi să îndeplinească stagiul minim de cotizare în sistemul public de pensii.
PENSII 2023. Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă

Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă. Foarte important de precizat este faptul că vârsta limită de pensionare este diferită în România pentru femei şi bărbaţi, potrivit bugetul.ro.

Citește și Marcel Boloș este de părere că este exclus ca „pensiile obraznice” să fie ignorate de Comisia Europeană

Ce condiţii trebuie să îndeplinească românii care vor să se pensioneze la limită de vârstă

În România, pensiile, inclusiv cea pentru limită de vârstă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Deși actuala legislație trebuia înlocuită de câțiva ani, Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, care stabilește noile reglementări, a fost din nou amânată, pentru anul viitor.

Cum vârsta minimă de pensionare în țara noastră este raportată la data nașterii, românii pot afla încă din primele zile ale noului an cine poate să iasă la pensie în 2023.

Astfel, persoanele care îndeplinesc condiția stagiului de cotizare și ating vârsta standard de pensionare în 2023 pot să solicite să iasă la pensie.

Potrivit legii, în România vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 63 de ani, dar ea va fi atinsă treptat, prin eșalonare, până în 2030. De exemplu, anul acesta femeile se pot pensiona la 62 și 62 de ani și o lună.

Bărbații care împlinesc 65 de ani în 2023 se pot pensiona în acest an dacă îndeplinesc următoarele condiții:

– Vârsta standard de pensionare: 65 de ani

– Stagiul minim de cotizare realizat: 15 ani

– Stagiul complet de cotizare realizat: 35 de ani

Foarte important de menționat este faptul că există bărbați care pot ieși la pensie mai devreme. Este vorba despre cei care au lucrat în condiții grele (condiții deosebite de muncă și condiții speciale de muncă). Aceștia beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare, proporțional cu perioada de timp lucrată în condiții grele.

Recent, Casa Națională de Pensii Publice a publicat lista cu actele necesare care trebuie depuse la dosarul de pensionare. Acestea sunt:

  • cerere pentru înscrierea la pensie (anexa nr. 6 la norme);
  • carnetul de muncă (original şi copie);
  • carnetul de muncă pentru membrii CAP (original şi copie);
  • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori (original și copie);
  • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu  realizată;
  • actele de stare civilă ale solicitantului: BI/CI, certificat de naştere şi de căsătorie (original şi copie);
  • livretul militar (original şi copie);
  • diploma de absolvire a învăţământului universitar (original şi copie) şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi;
  • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
  • adeverinţa privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă (original);
  • adeverinţa privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale , în original (anexa nr. 12, anexa nr. 13, anexa nr. 14 la norme);
  • procura specială, pentru mandatar (original şi copie);
  • acte pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare
  • alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.

Citește și Premierul Ciucă neagă zvonurile care spun că nu există bani pentru plata pensiilor: ”Există finanţare. Nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens”