- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii 2023. Peste un milion de români ar putea rămâne fără pensie. Ce propune noua lege a pensiilor

26 Aug, 14:09 • Constantin Cristina
Un milion de români ar putea pierde definitiv pensiile. Iată ce propune noua lege prin indemnizația socială, totul este în funcție de stagiul de cotizare.
Pensii 2023. Peste un milion de români ar putea rămâne fără pensie. Ce propune noua lege a pensiilor

Pensii 2023. O categorie de seniori ar putea avea de ales între pensia pe care o primesc și indemnizația socială, totul în funcție de stagiul de cotizare, a informat Ministerul Muncii, potrivit romaniatv.net.

Așadar, noua lege a pensiilor, aflată în faza de proiect, oferă alternativa indemnizației sociale pentru cei care nu au stagiul complet de cotizare. Astfel că, vârstnicii care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani vor avea veniturile recalculate și s-ar putea să rămână cu indemnizația în loc de pensie.

Citește și: Casa de pensii a făcut anunțul momentului! Vârsta de pensionare se reduce cu doi ani pentru o anumită categorie de persoane

Pensii 2023. Peste un milion de români ar putea rămâne fără pensie. Ce propune noua lege a pensiilor

De menționat este faptul că orice pensionar are dreptul să decidă, însă indemnizația poate fi mai mare decât pensia actuală, în special pentru cei care au contribuit la asigurările sociale sub 15 ani.

Potrivit Ministerului Muncii, pensionarii care se află deja în plată și au un stagiu de cotizare sub 15 ani pot opta între pensie și indemnizația socială minimă, în termen de trei luni de la aplicarea legii. Mai mult, pensionarii care optează pentru indemnizația socială minimă, trebuie să depună o cerere prin poștă folosind un formular pretimbat primit de la Casa Națională de Pensii Publice.

pensii
pensii

Schimbarea vine pe fondul unei recalculări iminente a pensiilor în România. De asemenea, dacă suma rezultată după recalculare este mai mică decât indemnizația socială minimă, pensionarii pot opta pentru aceasta din urmă. Este important ca aceștia să fie conștienți de posibilitatea de a face o cerere în acest sens în maxim trei luni de la aplicarea legii.

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Alte articole: Vești importante pentru salariați și pensionari! Ce se întâmplă cu veniturile lor dacă se află în această situație