- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Vești importante pentru salariați și pensionari! Ce se întâmplă cu veniturile lor dacă se află în această situație

26 Aug, 11:44 • Constantin Cristina
Anunț esențial pentru salariații și pensionarii care vor să cumuleze pensia cu salariul. Iată ce se întâmplă cu contractul de muncă.
Vești importante pentru salariați și pensionari! Ce se întâmplă cu veniturile lor dacă se află în această situație

Vești importante pentru salariați și pensionari! Ei bine, cei care se apropie de vârsta de pensionare, la noi în țară, aceștia pot alege dacă mai vor să rămână în continuare în activitate pentru a primi salariul lunar, a informat bugetul.ro.

Citește și: Câte salarii trebuie să strângă la saltea românii pentru a-și cumpăra o casă de 70 mp. Locuințele din România, printre cele mai accesibile din Europa

Vești importante pentru salariați și pensionari! Ce se întâmplă cu veniturile lor dacă se află în această situație

Așadar, în cazul celor care au ales să iasă la pensie și să nu mai continue activitatea, poate cumula pensia cu alte venituri. Așadar, Pentru ca un angajat să poată cumula pensia cu salariul, contractul de muncă al acestuia va înceta de drept.

Însă, dacă acesta cerut continuarea activității în baza aceluiași contract de muncă pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile înainte de data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare și angajatorul a fost de acord, salariatul nu va putea cumula pensia cu salariul. Acest lucru este prevăzut în Decizia nr. 387/2018 care prevede că dreptul la pensie nu va putea fi solicitat simultan cu solicitarea continuării activității.

pensionari
pensionari

În situația în care un salariat îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, contractul individual de muncă încetează automat conform articolului 56 alin. (1) lit. c) din Codul Muncii.

Potrivit aceluiași articol din Codul Muncii, salariatul poate rămâne în activitate timp de maximum 3 ani după îndeplinirea condițiilor standard de pensionare și cu acordul angajatorului. De asemenea, contractul de muncă încetează automat atunci când salariatul îndeplinește condițiile de pensionare, dacă acesta nu solicită continuarea activității.

În cazul pensionării la vârsta standard, contractul individual de muncă încetează automat, fără a depinde de dorința salariatului sau angajatorului sau de comunicarea deciziei de pensionare, în ziua în care salariatul îndeplinește condițiile de vârstă și stagiu minim pentru pensionare, cu excepția cazului în care solicită în mod expres menținerea raportului de muncă.

Alte articole: Casa de pensii a făcut anunțul momentului! Vârsta de pensionare se reduce cu doi ani pentru o anumită categorie de persoane