- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensii de viitor! Gabriel Biriş „Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine”

16 Mar, 23:47 • Constantin Cristina
„Nouă cine ne plătește pensiile?”, este întrebarea care îi macină pe toți românii din ziua de azi, inclusiv tinerii. Deși spun că este mult prea devreme pentru a se îngrijora de acum de acest amănunt, pensia va deveni traiul lor la un moment dat, așa că este total greșit să nu aibă în vedere acest lucru. Cu mai multe detalii a venit expertul financiar, Gabriel Biriș.
Pensii de viitor! Gabriel Biriş „Aşa cum stau lucrurile acum, nu are cine”

Pensiile de viitor! Românii refuză să se gândească la acest subiect, deși întrebarea care toți și-o repetă adesea este „Nouă cine ne va plăti pensiile?”. Întrebarea îngrijorătoare a apărut mai nou și printre tineri. Mulți dintre tineri poate spun că este încă devreme să se gândească la acest lucru, dar este total greșit.

Citește și: Atenție pensionari! Livrarea pensiilor va fi decalată cu câteva zile luna viitoare! Când veți primi banii

Pensii de viitor

Expertul fiscal, Gabriel Biriș a explicat care sunt efectele măsurilor privitoare la acest subiect și îi îndeamnă pe cetățeni să se pregătească nu numai psihic, cât și financiar pentru ce va urma, a spus observatornews.ro.

„Cifrele arată că nu mai putem continua aşa. Distribuţia vârstelor este foarte dezechilibrată. Populaţia pe grupe de vârstă începe să scadă şi va continua să scadă. În momentul în care un număr mare al populaţiei, activ în câmpul muncii şi cu salarii mai mari decât media, ajunge să se pensioneze, apasă pe sistem. (…) Am făcut un calcul sumar din care a rezultat: generaţia născută în ‘67 – ‘69 se pensionează, numai acest eveniment va avea un cost suplimentar de 18,5 miliarde de lei. Un studiu din 2009, practic de acum 15 ani, atrăgea atenţia că pilonul I nu poate fi susţinut după generaţia decreţeilor”, a declarat Gabriel Biriş, expert financiar.

La întrebarea „Nouă cine ne plăteşte pensiile?”, Gabriel Biriș îi „calmează” pe români și le spune că la modul în care se prezintă lucrurile la momentul actual, nu sunt șanse ca pe viitor să aibă cine să plătească pensiile.

pensii de viitor
pensii de viitor

Soluții să prevenim această situație

„Va trebui să acţionăm pe mai multe paliere. În primul rând trebuie să acţionăm pe numărul de angajaţi şi în al doilea rând pe productivitatea lor, pe salariile care pot fi plătite. Fără un număr mai mare de angajaţi activi, cu salarii mai mari nu se va putea. În momentul de faţă, asta se poate face prin investiţii majore şi rapide în infrastructură pentru a creşte PIB-ul potenţial, faci politici de import de forţă de muncă, eventual faci condiţii pentru ca unii dintre românii plecaţi să se întoarcă şi să şi fie bine plătiţi. Trebuie să găsim măsuri de creştere a natalităţii, coroborate cu investiţii majore în educaţie timpurie”, a declarat Gabriel Biriş, expert financiar

Alte articole: Veşti bune pentru 200.000 de români care vor avea pensii mărite din luna martie: „Am tipărit deja taloanele”