- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Veşti bune pentru 200.000 de români care vor avea pensii mărite din luna martie: „Am tipărit deja taloanele”

27 Feb, 11:47 • Russo George
Şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a anunţat că din luna martie va începe restituirea sumelor către românii cu pensii de peste 4.000 de lei cărora le-au fost reţinute în 2022 contribuţii pentru asigurări sociale de sănătate în 2022
Veşti bune pentru 200.000 de români care vor avea pensii mărite din luna martie: Am tipărit deja taloanele

Este vorba de peste 200.000 de români care se află în această situaţie, iar Daniel Baciu a mai punctat faptul că taloanele de pensii care includ sumele ce trebuie restituite au fost deja tipărite.

„Veşti bune pentru pensionari!

A fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 4/ 2023 care prevede că începând cu data de 01.03.2023, pensionarilor li se vor restitui sumele reținute din pensii, cu titlu de contribuție de asigurări sociale de sănătate!

Este vorba de cei cu pensiile mai mari de 4.000 lei, cărora li s-au reținut contribuție de asigurări sociale de sănătate în perioada 01.01.2022 – 27.12.2022.

Așa cum am spus de fiecare dată, ne ținem de cuvânt, astfel că, imediat după publicarea în Monitorul Oficial a actului normativ, am început tipărirea taloanelor de pensie, în acest moment acțiunea fiind finalizată.

Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024”, este mesajul transmis de şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Antena 3.

Citeşte şi: Românii rămân fără pensie în mai puțin de 6 luni. Anunțul a fost făcut de Marcel Ciolacu. Comisia Europeană a acceptat termenul

Este vorba despre OUG 4/2023 care prevede că CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie – 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit din oficiu, deci fără ca oamenii să facă vreo cerere în acest sens.

Banii pensionarilor vor fi restituiţi în tranșe lunare, începând chiar de luna viitoare, din martie, pe parcursul unui an de zile. Este vorba despre perioada 1 martie 2023 – 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 1 ianuarie 2022 până la data de 27 decembrie 2022 inclusiv, se restituie lunar în perioada 1 martie 2023-28 februarie 2024, după recalcularea venitului impozabil corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, scrie în ordonanță.

Pensionarii trebuie să mai ştie că nu trebuie să facă cereri la casele de pensii pentru a-şi primi banii înapoi.

„Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative”, scrie în ordonanţa de urgenţă.

În cazul pensionarilor care au murit, banii cuveniţi din plata CASS vor fi restituiţi urmașilor acestora, însă pentru încasarea sumelor se va face o cerere la casa de pensii.

La sfârşitul anului trecut, CCR a decis că plata contribuțiilor de sănătate suplimentare pentru pensii mai mari de 4.000 de lei este neconstituțională.

A fost o ordonanță de urgență adoptată în decembrie 2021 și care a intrat în vigoare din ianuarie 2022.

Atunci, practic, toți pensionarii care au pensii mai mari de 4.000 de lei au plătit 10% contribuție la sănătate, adică dublu față de toți ceilalți oameni. Decizia s-a luat în contextul pandemiei, pentru a sprijini sistemul de sănătate.

Citeşte şi: Unul dintre cele mai cunoscute și consumate produse la nivel mondial se scumpește. Inflația face ravagii, clienții sunt din ce în ce mai nemulțumiți