- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile pentru luna iunie 2024 vin cu întârziere. De ce trebuie să aștepte românii câteva zile?

15 May, 16:29 • Adrian Popovici
În iunie, pensiile vor veni cu câteva zile întâziere și asta deoarece această lună începe cu un weekend, perioadă în care poștașii nu lucrează. În mai, pensiile au fost plătite mai devreme.
Pensiile pentru luna iunie 2024 vin cu întârziere. De ce trebuie să aștepte românii câteva zile?

Vești proaste pentru românii care își așteaptă pensiile pentru luna iunie, acestea urmează să fie plătite cu câteva zile întârziere. După cum arată informațiile oficiale, această amânare se datorează faptului că distribuția indemnizațiilor va începe pe 4 iunie, nu pe 1, conform calendarului cu care s-au obișnuit românii, notează Newsweek.

Trebuie precizat și faptul că această întârziere a pensiilor vine și după situația din luna mai, atunci când 2.500.000 de români și-au primit pensia pe card cu două săptămâni înainte de termen. De asemenea, alți 2.500.000 de pensionari au primit de la poștași pensia pentru luna mai la sfârșitul lunii aprilie.

În mod obișnuit, pensiile sunt distribuite de către poștași între zilele 1 și 14 ale fiecărei luni. Totuși, având în vedere că ziua de 1 iunie este într-o sâmbătă și 2 iunie este duminică, prima zi lucrătoare din iunie este pe 3 iunie, când poștașii revin la muncă. Este puțin probabil ca pensiile să fie livrate la domiciliu chiar începând cu acea zi, 3 iunie. Astfel, poștașii vor începe distribuirea pensiilor de marți, 4 iunie, cu o întârziere de câteva zile.

Mai trebuie luat în calcul și un alt aspect în ceea ce privește pensiile și distribuirea acestora de către postași. Astfel, activitatea factorilor poștali depinde și de suma de bani pe care o primesc de la oficiile județene în fiecare zi și pe care trebuie să o distribuie pensionarilor din aria lor de activitate.

Poștașii vor aduce pensiile cu câteva zile mai târziu în iunie
Poștașii vor aduce pensiile cu câteva zile mai târziu în iunie

Te-ar putea interesa și: Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l aibă pensionarii care vor pensii mai mari. Anunțul CNPP

Ce se întâmplă cu pensiile dacă românii nu sunt acasă?

Există unele situații în care românii nu sunt acasă atunci când poștașii vin să le aducă pensiile, în aceste cazuri, este bine de știut faptul că aceștia nu își vor pierde indemnizațiile la care au dreptul și că le vor putea ridica de la oficialul poștal pe raza căruia se află timp de 2 zile.

Dacă aceștia, dintr-un motiv sau altul nu vor ajunge să -și ridice pensiile în intervalul de două zile în care rămân la oficialul poștal, în cele din urmă indemnizațiile vor fi trimise către Casa Județeană de Pensii. În această situație, pentru plata pensiilor va fi nevoie de o cerere de reordonanțare.

„Pentru pensionarii avizaţi (cei care nu sunt găsiți la domiciliu) drepturile bănești și documentul de plată se pot ridica de la ghişeele poştale, în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective. În caz contrar, pensiile se întorc la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonanțare la plată”, potrivit Casei de Pensii.

Citește și: Pensii 2024. CNPP a publicat modul în care vor fi recalculate pensiile românilor. Câți bani vor primi seniorii de la 1 septembrie 2024