- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile speciale ar putea fi recalculate. Marius Budăi:„Să nu mai fie pensie care să depăşească salariul”

25 Oct, 14:55 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că pensiile speciale ar putea fi recalculate ținând cont de contributivitate. De asemenea, acestea nu vor mai putea să depășească salariul.
Pensiile speciale ar putea fi recalculate. Marius Budăi:„Să nu mai fie pensie care să depăşească salariul”

Ar putea fi modificat modul în care se caluclează pensiile speciale. Conform declarațiilor ministrului Muncii, Marius Budăi, acestea ar urma să fie calculate în funcție de contributivitate, iar valoarea lor lunară nu va putea depăși salariul sau să ia în calcul sporurile. Ministerul Muncii a realizat alături de Banca Mondială un plan de reformare a veniturilor unor categorii precum militarii, poliţiştii sau magistraţii.

„După cum ştiţi, avem un contract în derulare cu Banca Mondială pentru a îndeplini cerinţele din PNRR. Unele dintre ele mi se par extrem de absurde, dacă vorbim de acel procent. (…) Avem recomandări de la Banca Mondială, astfel încât să putem respecta jalonul, măsuri care să vină îndeplinirea celor cinci cerinţe din jalonul pentru pensiile aşa zis speciale”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi, la Parlament.

Alte articole: TICHETE DE MASĂ 2022. Românilor deja nu le mai ajung banii pentru mâncare din cauza scumpirilor vertiginoase

Pentru ca toate aceste măsuri să devină lege, ele trebuie asumate de coaliţia de guvernare şi transcrise într-un proiect de lege.

„Din cauza acestei expresii juridice a pensiei speciale, Comisia Europeană a interpretat că şi pensiile militare trebuie introduse în acest jalon. Se referă la faptul ca trecerea pensiilor să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim realizat în specialitatea respectivă şi să nu mai fie pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului, adică salariul”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Pensiile speciale ar putea fi recalculate. Marius Budăi:„Să nu mai fie pensie care să depăşească salariul”
Pensiile speciale ar putea fi recalculate. Marius Budăi:„Să nu mai fie pensie care să depăşească salariul”

El consideră că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, dar aşa au fost menţionate „de alţii” în PNRR.

„Din cauza acelei interpretări a unui termen inexistent juridic s-a spus foarte clar că şi pensiile militare intră acolo, aşa este interpretarea Comisiei Europene. Noi am spus că pensiile militare, în concepţia noastră, nu sunt pensii speciale. Avem foarte mulţi rezervişti din Romania care s-au încadrat, din păcate, în acele măsuri de sprijin pe care le-am avut în decursul acestui an”, a explicat Marius Budăi.

Marius Budăi despre majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023

De asemenea, Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat asigurări că pensiile românilor vor creşte de la 1 ianuarie 2023, dar spune că acestea vor ajunge cu întârziere la început de an.

„Pentru ca în luna decembrie să putem calcula pensiile aferente lunii ianuarie şi să putem avea şi actul normativ în baza căruia să mărim pensiile şi să tipărim cupoanele va trebui ca undeva la sfârşitul lunii noiembrie sau în decembrie să avem actul normativ publicat în Monitorul Oficial şi cu siguranţă aşa va fi.Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citește și: Șomerii primesc 1.000 de lei de la stat. Iată care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească beneficiarii

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult