- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

TICHETE DE MASĂ 2022. Românilor deja nu le mai ajung banii pentru mâncare din cauza scumpirilor vertiginoase

25 Oct, 14:02 • Russo George
TICHETE DE MASĂ 2022. Sondajul anual Barometru FOOD, realizat în cadrul proiectului FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), scoate la iveală date îngrijorătoare referitoare la obiceiurile şi la puterea de cumpărare a românilor, din pricina scumpirii alimentelor.
TICHETE DE MASĂ 2022. Românilor deja nu le mai ajung banii pentru mâncare din cauza scumpirilor vertiginoase

Potrivit sondajului Barometru FOOD, nouă din zece angajati români folosesc tichete de masă pentru prânz, fie că aleg să cumpere alimente pentru a-și pregăti masa acasă, cumpără mâncare de la restaurant sau comandă online.

Foarte îngrijorătoare este statistica ce arată că doar 7% dintre români au declarat că suma primită sub formă de tichete de masă le ajunge pentru o lună întreagă, în timp ce majoritatea covârşitoare, de 81%, spun că întreaga sumă este consumată înainte de finalul lunii.

Barometru FOOD este un sondaj anual, realizat în cadrul proiectului FOOD (Fighting Obesity through Offer and Demand), cel mai mare program european de educație alimentară care promovează obiceiurile alimentare sănătoase. În România, acest sondaj a fost realizat pe un eșantion de 2,436 de angajați și 60 proprietari de restaurante, în decursul lunii septembrie.

Barometru FOOD 2022 ne arată că inflația a avut un impact major asupra deciziei de cumpărare a angajaților români și asupra calității alegerilor lor. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost resimțite la produsele alimentare pentru 86% dintre angajații respondenți, iar pe locul al doilea se află scumpirea energiei, resimţită de 84% dintre românii sondaţi, potrivit România TV.

Citeşte şi: Dacă scăpăm de inflație, intrăm în recesiune. Avertismentul unui economist: „La noi este încurajat comportamentul iresponsabil”

România nu este singura ţară ai cărei cetăţeni au fost puternic loviţi de valul inflaţionist, într-o situaţie asemănătpare aflându-se şi Belgia, Bulgaria și Turcia, unde aproximativ 80% dintre angajați folosesc toată suma acordată sub formă de tichete înainte de finalul lunii.

Nici la nivel mondial situaţia nu este îmbucurătoare, media angajaţilor care epuizează fondurile oferite sub formă de bonuri înainte de finalul lunii fiind de 66%.

De partea cealaltă, 3 din 5 operatori români de restaurante spun că o ofertă cu preparate sănătoase ar fi apreciată de clienți, iar 68% consideră că aceste preparate sunt la fel de gustoase precum alte variante mai puțin sănătoase.

Jumătate dintre administratorii de restaurante afirmă că pregătirea preparatelor sănătoase este mai dificilă, iar 40% dintre ei și-au modificat deja obiceiurile și furnizorii pentru a putea oferi produse mai sănătoase și preparate cu mai multe ingrediente de la furnizori locali.

Tichetele de masă sunt beneficii extrasalariale, care se acordă în afara salariului de bază trecut în contractul de muncă. Ele sunt acordate ca urmare a unor prevederi ce se regăsesc în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern şi nu intră în cuantumul salariului de bază.

Citeşte şi: STUDIU Piata imobiliară din România e imună la război, inflație și criza financiară! Prețurile apartamentelor cresc alarmant în continuare!