- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensiile vor fi tăiate cu 10% imediat după recalculare, pentru cei care sunt născuți în acești ani. Ce a declarat șeful Casei de Pensii

29 Oct, 10:47 • Fundeanu Madalina
De pensii scăzute vor avea parte, din nefericire, mii de români. Deși Daniel Baciu a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, documentele făcute publice nu indică acest lucru.
Pensiile vor fi tăiate cu 10% imediat după recalculare, pentru cei care sunt născuți în acești ani. Ce a declarat șeful Casei de Pensii

Chiar dacă șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a dat asigurări că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării, documentele făcute publice nu arată deloc așa. Vor exista o mulțime de români care se vor întâmpina tăieri și de 10%, ceea ce reprezintă, evident, cea mai proastă veste pentru ei, în condițiile în care scumpirile au acaparat toate magazinele din țară, potrivit informațiilor transmise de News18.

Ce a declarat Daniel Baciu?

Scăderile de pensii se vor petrece ca urmare a recalculării pensiilor și nu a indexării nu rata inflației, care de obicei înseamnă un plus de bani. Indexarea pensiilor ar urma să fie în jur de 14% anul viitor.

„În mod normal ar trebuie să avem parte de amândouă, şi de indexare, şi de recalcularea pensiilor până anul viitor. Sunt lucruri diferite care apar în lege. Vorbim de indexare care va respecta inflația. Iar recalcularea va fi folosită pentru a recalcula pe baza noii formulate de calcul a pensiilor.

pensionari
pensionari

Recalcularea este precedată de procesul de evaluare a tuturor dosarelor în plată, ceea ce se face în prezent în casele teritoriale de pensii.

Acest proces este pe final, deja suntem la 90% din numărul dosarelor evaluate şi speram ca în perioada următoare să finalizăm acest proces de evaluare care este cel mai greu. Fiecare dosar este luat din arhivă, verificat și digitalizat, adică trecut într-un sistem informatic de ultimă generaţie”, a declarat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, pentru un post de televiziune.

Te-ar putea interesa și: Analiză Deloitte. Crește taxa reală de impozit pentru companii la 20-30%! Domeniile care vor fi cele mai afectate

Acești români se vor lovi de scăderi ale pensiilor

Daniel Baciu a arătat și câteva slide-uri care prezintă modul în care s-au recalculat unele venituri pentru vârstnici și, în acest fel, se poate observa clar că vor fi scăderi destul de consistente pentru unii români în funcție de perioada în care s-au născut probabil.

De o scădere de 10% au parte, spre exemplu:

  • cei născuți între ianuarie – martie 1959 și s-au pensionat între mai și iunie 2020
  • cei născuți între aprilie – iunie 1959 și s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2020
  • cei născuți între iulie – septembrie 1959 și s-au pensionat între ianuarie și martie 2021
  • cei născuți între ianuarie – martie 1960 și s-au pensionat între septembrie și noiembrie 2021
  • cei născuți în februarie 1961 și s-au pensionat în februarie 2023.
scădere pensii
scădere pensii

Vezi și: Salariul atractiv al unei secretare care muncește doar 4 ore, part-time. Care sunt atribuțiile pe care le are?