- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor. Desființarea pensiilor speciale creează temeri magistraților

01 Nov, 10:00 • Bumbeneci Diana
Magistrații se pensionează, rând pe rând, după ce au aflat că desființarea pensiilor speciale intră din nou în dezbatere. Ședința va avea loc pe 3 noiembrie.
Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor. Desființarea pensiilor speciale creează temeri magistraților

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii va lua în dezbatere în ședința din 3 noiembrie cererile de pensionare depuse de 63 de judecători. Conform subiectelor aflate pe ordinea de zi, lista este deschisă de Gabriela Baltag, în prezent membru al CSM, urmată de patru judecători de la Instanța supremă.

Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor

Tot în ședința programată în a treia zi a lunii noiembrie vor fi discutate și „măsurile urgente ca urmare a destabilizării fără precedent a situației resurselor umane la nivelul instanțelor judecătorești și a limitării grave a independenței judecătorului și a dreptului de acces la justiție, determinate de promovarea în spațiul public a unor demersuri care afectează, în substanță, statutul judecătorului”, potrivit Agerpres.

Acest val fără precedent de pensionări a apărut la scurt timp după ce în spațiul public au fost relyate dezbaterile legate de desființarea pensiilor speciale de care beneficiază și magistrații. Pe 28 octombrie, Secția pentru judecători a Consiliului Suprem al Magistraturii anunța „consternarea” față de redeschiderea la nivel public a problematicii privind anumite aspecte referitoare la statutul judecătorilor, cu referire la pensiile de serviciu ale magistraților.

Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor. Desființarea pensiilor speciale creează temeri magistraților
Pensionări în lanț, în rândul judecătorilor. Desființarea pensiilor speciale creează temeri magistraților

Mai poți citi: Premierul Ciucă, declarații despre pensii și salarii, după finalul vizitei la Bruxelles. „Să ne ducem în creșterea pensiilor cu 15%, dacă se poate cu mai mult de 15% și cu salariul minim la 3.000 lei”

Amintim că marți, 25 octombrie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declara că „există o încurcătură” în privința pensiilor numite pensii speciale. Acesta s-a declarat nemulțumit de actualele schimbări.

„Și aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, și nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Și aici există în acest moment o discuție, inclusiv o consultanță cu Banca Mondială, și trebuie să găsim o soluție pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivității trebuie respectat. Principiul contributivității trebuie să fie și pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuți în serviciul public. (…).

Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieși la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primești la 65 de ani. E iarăși un principiu: nu poți să iei și pensia de serviciu la 50 de ani și după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, și aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistrați. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a detaliat Kelemen Hunor.

Mai poți citi: Cine este Angel Tîlvăr, noul ministru al Apărării

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult