- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii din Buzău au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă!

09 Nov, 13:20 • Cornel Ghimeșan
Seceta profundă din vară suprapusă cu lipsa ploilor din această toamnă a adus agricultorii în pragul disperării. Aceștia au nevoie de apă pentru irigații acum, în plin noiembrie, chiar dacă suntem în pragul iernii.
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii din Buzău au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă!

Fermierii au nevoie de apă pentru a irigații, pentru culturile pe care tocmai le-au însămânțat. Seceta acută din vară, la care se adaugă această toamnă zgârcită când vine vorba de ploaie, i-a adus pe agricultori în pragul disperării. Fie că este vorba despre grâu, orz sau rapiță, culturile sunt puse în pericol de lipsa apei, iar reprezentanții autorităților spun că solicitările pentru apă în această perioadă din an vin pentru prima dată în ultimii 25 de ani.

Alte articole: Ideea genială pe care a avut-o un agricultor din Olt! Este incredibil cum costurile i-au scăzut la un sfert!

Fermieri să ceară apă pentru irigații chiar dacă se află în prag de iarnă. Producătorii agricoli din județul Buzău solicită să le fie irigate pământurile cu toate că, în teorie campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (ANIF) a anunțat că, din păcate, nu poate onora solicitările.

Agricultorii din Buzău au nevoie de irigații

Potrivit lui Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău, instituția se confruntă cu o situație în premieră: pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă. Agenția a primit deja sute de solicitări în acest sens, însă, din păcate, pe 30 octombrie, odată cu încheierea campaniei de irigații, pe Canalul Vest au început lucrările de reabilitare, programate încă din primăvară pentru această perioadă a anului.

”Campania de irigații s-a încheiat la finalul lunii octombrie. Din păcate sunt solicitări din partea fermierilor, însă ANIF Buzău este în imposibilitatea asigurării apei deoarece Canalul Vest se află în reabilitare, nu putem asigura până la finalul acestui an apa care este necesară pentru irigații. Personal am vorbit cu absolut toți fermierii, în special președinții organizațiilor utilizatorilor de apă. Sunt solicitări din partea tuturor pentru a asigura această apă, dar, repet, Canalul Vest este în reabilitare. Se toarnă betoane, se defrișează, se decolmatează, nu putem asigura apa. În ultimii 25 de ani e prima data când ni se cere apă în octombrie, noiembrie”, a explicat Claudiu Carpen, directorul ANIF Buzău pentru ȘansaNews.
în consecință.

Pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă!
Pentru prima dată în ultimii 25 de ani agricultorii au nevoie de apă pentru irigații în luna noiembrie, practic în prag de iarnă!

Solicitările pentru continuarea irigațiilor vin în contextul unei veri extrem de secetoase în care ANIF abia a putut face față cerințelor agricultorilor buzoieni.

„A fost un an foarte greu, am avut solicitări enorme, am încheiat contract pentru prima data pentru 20.000 de hectare, iar în 2023 vom depăși această suprafață. Repet, a fost greu pentru că noi am pus canalele de irigații la dispoziție, stavila de gardă a fost suspendată datorită cerințelor foarte mari”, a spus Claudiu Carpen.

Iar anul următor se anunță și mai greu. Agricultorii deja au încheiat contracte multianuale, iar suprafața contractată până acum, pentru care ANIF trebuie să asigure apă în 2023, este de trei ori mai mare decât cea contractată în octombrie anul trecut. În plus, Claudiu Carpen este de părere că irigațiile inclusiv în lunile noiembrie și decembrie vor deveni un obicei.

„Sunt convins că în 2023 în octombrie, noiembrie sau decembrie se va iriga datorită acestui fenomen de secetă suntem siguri că ni se va cere iar apă. La acest moment deja am demarat pregătirea campaniei pentru irigații pentru anul 2023 și până acum avem contractată o suprafață de 10.000 de hectare, față de 3,000 anul trecut”, a spus directorul ANIF Buzău.

Citește și:O legendă a industriei de încălțăminte s-a prăbușit! Fabrica Clujana a pus lacătul pe poartă și în decembrie va intra în faliment.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult