- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Pericol pentru români. Apa potabilă de la robinet este contaminată cu arsen. Nu trebuie consumată!

19 Jul, 13:33 • Lupu Alexandra
Mii de oameni din Prahova sunt în pericol. Apa potabilă de la robinet este contaminată cu arsen. Nu trebuie consumată sub nicio formă.
Pericol pentru români. Apa potabilă de la robinet este contaminată cu arsen. Nu trebuie consumată!

Mii de români dintr-o comună din Prahova au rămas fără apă potabilă. Totul s-a întâmplat după ce instituția care asigură controlul parametrilor a identificat în sistemul de alimentare valori depășite ale arsenului, informează antena3.ro.

Mii de locuitori au rămas fără apă potabilă

În Comuna Cocorăștii Colț, județul Prahova au fost identificate primele depășiri ale valorilor normale, în urmă cu 3 luni. Ultimele analize realizate de reprezentanții DSP arată că peste 2.600 de localnici au apă otrăvită la robinete. Consumul de apă de la robinet a fost interzis. Românii spun că nu mai folosesc apă nici măcar pentru a spăla hainele, din cauza mirosului neplăcut. Alice Cornea, director DSP Prahova, trage un semnal de alarmă: consumată în cantități foarte, foarte mari, apa contaminată cu arsen poate cauza cancere de piele.

Citește și despre: Acuze fără precedent aduse de un fost guvernator al Deltei, după apariția E-coli în Marea Neagră. „A ajuns o boschetăreală pe bani mulți”

„Dacă consumăm în cantități foarte, foarte mari poate cauza cancere de piele, boli oncologice și poate afecta întregul sistem”, informează Alice Conea.

Primăria din localitate speră ca problema să fie rezolvată în cel mult o lună de zile, în așa fel încât oamenii să aibă din nou acces la apa potabilă. Marian Stanciu, primarul comunei, a declarat că au fost demarate procedurile pentru achiziționarea unei instalații care va reține 100% arsenul din pânza freatică.

„Au fost demarate demersuri foarte înaintate pentru achiziționarea unei instalații care va reține 100% arsenul din pânza freatică”, a declarat Marian Stanciu, primarul comunei.

Apa
Apa

O situație similară a avut loc și într-o altă comună din apropiere. Reprezentanții DSP au găsit arsen în apa potabilă, peste nivelul admis. Românii nu au voie să consume apa de la robinete nici măcar fiartă. Arsenul este un metal greu, foarte periculos pentru sănătate și nu se distruge prin fierbere. Valoarea maximă admisă pentru parametrul arsen în apa potabilă este de 10 micrograme pe litru.

„Am dispus luarea de către furnizorul de apă a măsurilor de identificare și eliminare a cauzelor care au determinat neconformitățile la calitatea apei și a transmis operatorului de apă Hidro Prahova măsurile preventive de protecție a sănătății populației, ce se impun în această situație.

Sistemul de aprovizionare cu apă potabilă al comunei Cocorăștii Colț NU este autorizat de DSP Prahova”, arată instituția sanitară.

Vezi și: Alertă de E. Coli pe litoral! Au fost depistate concentrații ridicate de bacterii. Anunțul autorităților