- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Permis de port-armă. Cum poți obține permisul, cât costă și de ce documente ai nevoie

23 Oct, 22:00 • Bumbeneci Diana
Vrei un permis de port-armă, dar nu știi care sunt pașii pentru a-l obține? Iată de ce documente ai nevoie și cât trebuie să plătești pentru acest aviz.
Permis de port-armă. Cum poți obține permisul, cât costă și de ce documente ai nevoie

În România, pentru a deține o armă ai nevoie de un permis special. Deținerea, utilizarea și portul unei arme de foc letală, neletală sau de vânătoare este reglementată de legea 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor.

Cum să obții permis de port-armă

Chiar dacă permisul îi oferă românului dreptul de a deține, și după caz, de a folosi o armă letală, neletală sau de vânătoare supusă autorizării, el nu oferă posibilitatea achiziționării unei arme, indiferent de tipul acesteia.

Pentru a face acest lucru este nevoie de o autorizație de procurare, care este valabilă doar în perioadă în care se achiziționează arma respectivă.

Cum obții o armă? Conform legii 295/2004, pentru a procura o armă letală, cetăţenii români sau străinii din România trebuie să depună la Inspectoratul Județean de Poliție de care aparțin sau au reşedinţa, o cerere, care să conțină următoarele:

  • datele personale;
  • motivul pentru care se solicită această autorizare (autoapărare, scop de vânătoare, antrenament tir etc);
  • tipul de armă/ sau arme pentru care se solicită autorizare;

Autorizația pentru procurarea armelor letale sau neletale se eliberează în termen de 30 de zile lucrătoarea și este valabilă 90 de zile, însă se poate prelungi cu încă 90 de zile, după caz.

Acte necesare

  • cerere tip conform celei din Hotărârea de Guvern 130/2005;
  • actul de identitate al solicitantului (în copie și în original);
  • două fotografii color cu dimensiunea 4X5;
  • dovada achitării taxelor pentru autorizare;
  • certificat de cazier judiciar, cu mențiunea „pentru permis de port armă”;
  • un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată, cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una din afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, purta şi folosi arme şi muniţii letale şi este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;
  • aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii letale, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
  • certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretică şi practică în domeniul armelor şi muniţiilor, organizat de o persoană juridică autorizată în acest sens, în original şi copie;
  • carnet de antrenor de tir sau biatlon eliberat de Agenţia Naţională pentru Sport sau legitimaţie de sportiv de tir sau biatlon, vizat la zi de Federaţia Română de Tir Sportiv sau de Federaţia Română de Schi şi Biatlon, în original şi copie, pentru arme de tir;
  • carnet de membru vânător, în original și în copie, vizat pe anul în curs, eliberat de o organizație vânătorească legal constituită, afiliată la Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, pentru arme lungi cu destinația vânătoare sau, după caz, tir sportiv ori biatlon, în cazul în care persoana solicită autorizarea procurării armei în scopul portului și folosirii acesteia.
Permis de port-armă. Cum poți obține permisul, cât costă și de ce documente ai nevoie
Permis de port-armă. Cum poți obține permisul, cât costă și de ce documente ai nevoie

De partea cealaltă, românii care vor să achiziționeze arme neletale (aer comprimat sau cu bilă de cauciuc) trebuie să depună aceeași cerere ca în cazul celor care doresc să achiziționeze arme letale. După aprobarea cererii, solicitanții trebuie să întocmească un dosar, care să cuprindă următoarele acte:

  • actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
  • un certificat medical eliberat de o unitate sanitară specializată cu cel mult 6 luni înaintea depunerii cererii, din care să rezulte că nu suferă de una dintre afecţiunile stabilite de Ministerul Sănătăţii, care fac imposibilă autorizarea pentru a deţine sau, după caz, a purta şi a folosi arme şi muniţii, şi că este apt să deţină astfel de arme şi muniţii;
  • certificat de cazier judiciar;
  • aviz psihologic din care să rezulte că solicitantul este apt să deţină, să poarte şi să folosească arme şi muniţii, eliberat cu cel mult 12 luni înaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat în condiţiile legii;
  • două fotografii color cu dimensiunea 4 x 5 cm;
  • dovada achitării taxelor pentru autorizare, prevăzute de legislaţia în vigoare; aceleaşi ca pentru armele letale;

Mai poți citi: Românii scapă de impozitele pentru contribuția la pilonul II. Când va intra legea în vigoare

Cum se obține permisul de port-armă în România

Pentru a obține permisul de port-armă pentru arma cumpărată, solicitantul are la dispoziție doar trei zile lucrătoare, interval în care arma trebuie înscrisă și este eliberat permisul de port armă. Este nevoie de actele următoare:

  • autorizația de cumpărare a armei contrasemnată de armurierul magazinului de unde a fost cumpărată arma;
  • factura de achiziție;
  • prezentarea armei cumpărate

De menționat că permisul de port-armă este valabil cinci ani, iar la finalul perioadei acesta trebuie vizat de către Serviciul Arme.

Pentru obținerea unui permis de port-armă, alta decât o armă de vânătoare, este necesar ca solicitantul să urmeze un curs de instruire teoretică și practică. Cursul durează cel puțin 15 zile și este structurat în 80 de ore, din care 20 de ore constând în parte practică.

În funcție de operatorul juridic care organizează cursurile, tarifele variază între 600 și 1.500 de lei.

Pentru a se putea înscrie la curs, solicitanții trebuie să prezinte un dosar care să cuprindă fișa medicală, avizul psihologic și cazierul judiciar. După întocmirea dosarului, acesta trebuie depusă cu cel puțin două zile lucrătoare înainte de începerea cursului, la serviciul de arme, muniții și explozibili.

Citește și: Ambii părinți vor putea avea simultan concediu de creștere a copilului timp de 6 luni. Iată cum va fi posibil acest lucru

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult