- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Persoanele de peste 45 de ani se angajează cu greu! Aceștia afirmă că sunt discriminați

26 Nov, 20:00 • Cornel Ghimeșan
Persoanele din categoria de vârstă 45-54 se plâng de faptul că nu sunt luați în serios atunci când vine vorba de angajare. Conform statistici, majoritatea angajatorilor ignoră CV-urile acestora.
Persoanele de peste 45 de ani se angajează cu greu! Aceștia afirmă că sunt discriminați

În prezent, România se confruntă cu o criză a forței de muncă, și cu toate acestea persoanele din categoria de vârsta 45-54 de ani întâmpină dificultăți în găsirea unui job. În majoritatea cazurilor, angajatorii ignoră CV-urile candidaților care au între 45 și 54 de ani, în pofida pregătirii lor. Și aceasta pornind de la prezumția că nu se descurcă bine cu tehnologia.

Alte articole: Petre Daea, le răspunde fermierilor în scandalul erbicidelor: ”Păstrăm sancţiuni dure pentru substanţe extrem de periculoase, proiectul nu are treabă cu tratamentele fitosanitare”

Specialiștii susțin că, în realitate, această categorie de vârstă are foarte multe de oferit, iar experiența de viață, cât și cea profesională sunt un plus într-o echipă. În tot acest timp și în toată această criză a forței de muncă, un sfert dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani nici nu lucrează, nici nu merg la școală.

45.000 dintre șomeri au peste 45 de ani

În timp ce patronii români se plâng că nu găsesc forță de muncă, în România sunt peste 45.000 de șomeri cu vârsta de peste 45 de ani. În același timp, și candidații din această categorie se plâng că sunt discriminați pe criterii de vârstă atunci când încearcă să obțină un loc de muncă, arată Prima TV.

Persoanele de peste 45 de ani se angajează cu greu! Aceștia afirmă că sunt discriminați
Persoanele de peste 45 de ani se angajează cu greu! Aceștia afirmă că sunt discriminați

Anul trecut, peste 40% dintre cererile de angajare respinse vizau persoane cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani. Femeile se confruntă cu această situație de două ori mai mult față de bărbați. Peste 60% dintre candidați consideră vârsta un impediment. Un alt motiv pentru care angajații de 45+ sunt refuzați de companii este că angajatorii pornesc de la premisa că aceștia nu au competențe digitale și nu sunt la curent cu noile tehnologii. În ultimii doi ani, peste 60% dintre români au avut probleme profesionale, iar asta a dus și la o creștere a șomajului.

Specialiștii din HR sunt de însă de părere că angajatorii ar trebui să se axeze mai mult pe recrutarea candidaților de peste 45 de ani. Sunt mai statornici, punctuali și au o capacitate mai mare de anduranță, iar experiența lor de viață ar putea să aducă beneficii firmei. Dintr-un milion de cereri de angajare înregistrate pe o platformă online în fiecare lună, doar 100.000 vin din partea segmentului 45-54 de ani.

În timp ce persoanele mature vor să muncească si nu se pot angaja, tinerii nu par dornici să lucreze. Peste 25% din cei cu vârsta între 15 și 29 de ani nu muncesc și nici nu urmează cursuri de formare profesională. România este pe locul doi în Uniunea Europeană în rândul tinerilor care nu sunt inscriși la nicio formă de învățământ.

Citește și: Murăturile făcute în casă sunt la fel de scumpe ca cele din comerț. Românii vor scoate minim 200 de lei din buzunar pentru conservele din cămară

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult