- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Murăturile făcute în casă sunt la fel de scumpe ca cele din comerț. Românii vor scoate minim 200 de lei din buzunar pentru conservele din cămară

26 Nov, 10:00 • Bocioacă Bianca
În această perioadă gospodinele pregătesc murăturile pentru iarnă, însă anul acesta românii vor plăti mai mult, din cauza scumpirilor din ultima perioadă.
Murăturile făcute în casă sunt la fel de scumpe ca cele din comerț. Românii vor scoate minim 200 de lei din buzunar pentru conservele din cămară

Producția autohtonă de anul acesta este una destul de bogată, motiv pentru care legumele și fructele ar trebui să fie mai ieftine, însă prețul acestora este în continuare în creștere. Ceea ce înseamnă că murăturile și alte conserve preparate în casă vor ajunge să coste la fel de mult ca cele de pe rafturile magazinelor, scrie romaniatv.net.

În prezent, un borcan de pastă de tomate care costă aproximativ 17 lei în comerț ar putea ajunge la același preț de producție. Românii care vor să pună la murat căte 10 kilograme de castraveți, gognele, gogoșari, conopidă sau morcovi vor scoate din buzunare aproximativ 200 de lei.

Un kilogram de gogonele costă șase lei, unul de castraveți șapte lei, varza, cea mai ieftină, ajunge la 2,5 lei un kilogram.

Citește și: Prețuri ieșite din comun de mici pentru varza de la Lungulețu

Cei care vor să pună la murat varză, vor da 60 de lei pentru un butoi de 30 de kilograme. Murăturile au nevoie și de condimente pentru un gust cât mai bun, așa românii trebuie să știe că prețul piperului, frunzelor de dafin și al boabelor de muștar s-a majorat cu peste 10%.

Conflictul dintre Rusia și Ucraina afectează și el acest proces deoarece majoritatea borcanelor și sticlelor sunt fabricate în Ucraina, prețul acestor produse majorându-se semnificativ.

Românii care atunci când murăturile folosesc și fructe vor suporta costuri mai mari decât în anii trecuți. În 2021, un kilogram de pepeni pentru murat costa trei lei, iar acum prețul s-a dublat și a ajuns la șase lei.

Cât trebuie să scoată constănțenii din buzunar  pentru murăturile de iarnă

Pentru cei din Constanța care se pregătesc să facă murăturile trebuie să știe că prețurile au crescut semnificativ.

În piaţa din zona Abator, preţurile produselor variază, cei mai scumpi sunt ardeii kapia, dar totuşi un kilogram nu depăşeşte 6 lei, iar cea mai ieftină este ţelina, în jur de 2 lei. De asemenea, un kilogram de varză albă costă 1 leu, iar cea roşie -3 lei. Castraveţii sunt vânduţi cu 4,5 lei kilogramul, roşiile cu 4,5 lei; ardei gras – 5 lei; ardei kapia – 5,5 lei pe kg; gogoşari -5 lei; fasole fideluţă – 3,5 lei; morcovi – 2,5 lei; praz – 3 lei; conopidă – 4 lei; ţelină -2,5, lei; salată -2,5 lei; sfeclă roşie -3,5 lei; hrean -10 lei kilogramul.

În ceea ce privește fructele, un kilogram de gutui costă 4 lei, strugurii pentru compot 5,5 lei, iar prețurile nu se negociază decât dacă se cumpără cantități mai mari.

Citește și: Se schimbă regulile cu privire la accesul în avioane! Sticlele cu lichide vor fi permise din nou!Prețuri ieșite din comun de mici pentru varza de la Lungulețu