- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Persoanele fizice care dețin mai multe locuințe vor beneficia și ele de compensarea prețului la energie, fără a mai depune declarație

28 Dec, 21:59 • Gabriela Andreescu
Executivul a aprobat miercuri o ordonanţă care aduce noi clarificări referitoare la programul, monitorizarea şi punerea în aplicare a plafoanelor şi a compensărilor pentru persoanele fizice care deţin mai multe unităţi locative şi care vor beneficia de compensare fără a mai fi nevoite să depună o declaraţie la furnizori, a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei Dan Drăgan, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.
Persoanele fizice care dețin mai multe locuințe vor beneficia și ele de compensarea prețului la energie, fără a mai depune declarație

Celelalte categorii de consumatori, respectiv familiile monoparentale, persoanele care utilizează dispozitive medicale şi, totodată, familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii rămân beneficiare ale plafonului la energie de 0,68 lei/kWh, dar pe baza depunerii unei declaraţii, informează Agerpres.

Consumatorii casnici care dețin mai multe unități locative vor beneficia de compensare la facturile de energie, fără a mai depune declarație. Iată ce a declarat secretarul de stat în Ministerul Energiei, Dan Drăgan, în acest sens

„Pentru a evita o supraaglomerare, un efort care nu trebuie depus şi un efort semnificativ la sfârşitul anului, toţi consumatorii casnici care deţin mai multe unităţi locative vor beneficia de această compensare fără necesitatea de a depune o declaraţie în acest sens”, a explicat Drăgan.

Secretarul de stat a subliniat că măsura pe care Guvernul a luat-o miercuri este „o măsură pozitivă, deschisă” şi care vine în ajutorul oamenilor pentru eliminarea acestei declaraţii suplimentare.

Citește și: Decizie pentru pensionari: medicamentele vor fi compensate în procent de 90% pentru cei cu pensia de până la 1.608 lei. Decizia se aplică de la 1 ianuarie 2023

De asemenea, oficialul român a menţionat că prin ordonanţa adoptată miercuri se face precizarea că nu trebuie să existe un contract de furnizare între persoanele care locuiesc în acel spaţiu şi furnizorul de energie, contractul putând să fie între proprietarul locuinţei şi furnizor.

Plafonarea pretului la energie
Dan Drăgan a dat exemplul unei familii monoparentale, care, dacă se încadrează în pragul de consum de 100 KWh, beneficiază direct de preţul de 0,68 de lei/KWh, iar dacă depăşeşte semnificativ acest prag va trebui să depună o declaraţie la furnizorul de de energie, fără a mai exista obligaţia existenţei un contract de furnizare între chiriaş, respectiv familia monoparentală, şi furnizorul de energie.

„Poate fi făcut în baza contractului de furnizare dintre proprietar şi furnizorul de energie electrică”, a punctat Drăgan.

Proiectul de ordonanţă aprobat miercuri elimină obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat.

Astfel, obligativitatea de depunere a declaraţiilor rămâne doar pentru consumatorii finali care se încadrează în categoriile următoare: clienţi casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor; clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, şi clienţii casnici familii monoparentale, care au în întreţinere cel puţin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 de ani în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

Citește și: Adrian Năstase anunță apocalipsa medicală pentru 2023: „Se pare ca reîncep cercetari pentru diverși virusi sau substante chimice, neurologice cu efecte letale în masă”

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult