Pesta porcină, confirmată în urma unui buletin de analiză emis pe 21 ianuarie de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, a determinat adoptarea unor măsuri stricte pentru a limita răspândirea virusului.
Efectivul total al fermei la data confirmării bolii era de 38.108 capete porcine. Dintre acestea, 9.991 de porci vor fi sacrificați, conform planului aprobat de Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt, potrivit Agrointel. Sacrificarea se va face pe o zonă delimitată fizic și din punct de vedere al fluxului tehnologic, unde a fost confirmată boala. Carcasele vor fi distruse sub supraveghere oficială, respectând prevederile Regulamentului UE 2020/687. Procesul include, de asemenea, distrugerea materialelor contaminate din fermă.
Pentru a preveni extinderea virusului, autoritățile au stabilit zone de protecție și supraveghere extinse:
Autoritățile au anunțat că mișcarea porcilor vii, a cărnii și a produselor din carne din zonele afectate este strict interzisă. Totodată, târgurile de animale vii vor rămâne închise până la noi dispoziții.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a subliniat că strategia de combatere a bolii implementată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prevede intervenția pe zone delimitate, încălcând astfel practicile anterioare care presupuneau sacrificarea tuturor porcilor din fermele unde exista PPA. Această abordare are scopul de a reduce pierderile economice și de a limita impactul asupra producătorilor.
Deși pesta porcină africană nu afectează sănătatea umană, efectele economice sunt considerabile. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți conform legislației în vigoare. Publicul va fi informat periodic cu privire la evoluția situației epidemiologice.
Citește și: Avertisment pentru clienții Hidroelectrica. Are legătură și cu plățile restante